Anul 2023 a marcat cea mai intensă activitate în ceea ce privește fuziunile și achizițiile (M&A) ale companiilor poloneze din România, începând din 2018 și până în prezent, transmite Economedia. În perioada menționată, au avut loc 32 de tranzacții de fuziuni și achiziții în care au fost implicate astfel de companii, dintre care opt au avut loc în cursul anului 2023 (comparativ cu șase tranzacții în 2022). Numărul de investitori cu capital polonez a înregistrat o creștere de aproape 37% în ultimii patru ani. Cu toate acestea, datele de la Registrul Comerțului (ONRC) indică o scădere a capitalului social subscris începând din 2019.
În ceea ce privește cuantumul tranzacțiilor, experții din domeniu afirmă că doar unul dintre investitori a dezvăluit valoarea investiției sale în România. Mai precis, este vorba despre achiziția portofoliului de parcuri eoliene al Naxxar Renewable Energy din Tulcea de către Polenergia, care a ajuns la 3,5 milioane de euro.
„Din experiența noastră, unii investitori polonezi văd asemănări între dezvoltarea economică a României și cea a Poloniei de acum 10 ani. Având în vedere creșterea fenomenală înregistrată de Polonia în ultimul deceniu, nu este surprinzător faptul că investitorii caută în afara granițelor proprii oportunități de a genera randamente mai mari la un cost absolut mai mic al investiției.
Investițiile din anul 2022 au fost foarte concentrate în cinci orașe, care au atras 71% din totalul proiectelor. București (35%) a rămas destinația preferată de investitori, urmat de Iași (13), Cluj-Napoca (12%), Timișoara (7%) și Brașov (4%). Investițiile în patru dintre aceste orașe au fost, de asemenea, foarte concentrate într-un singur sector, software și servicii IT: 63% în Cluj-Napoca, 60% în Timișoara, 48% în București și 33% în Iași”, duop cum explică Peter Latos, EY Romania Strategy and Transactions Leader și Iulia Bratu, Partner, Strategy and Transactions, Head of Lead Advisory, EY Romania.
Te-ar putea interesa și: Cel mai mare dezvoltator român de energie verde pregătește noi proiecte. Investiții de peste 1 miliard de euro în parcuri eoliene, anunțate la final de 2023
În anul 2023, mai mulți investitori polonezi au pătruns pe piața din România, inclusiv retailerul alimentar Zabka, retailerul de modă Wittchen, fintech-ul Kontomatik, PKO Bank Polski (cea mai mare bancă din Polonia) și Polenergia (cel mai mare grup privat de energie din Polonia).
În prezent, în România activează deja numeroase companii de anvergură din Polonia, acoperind diverse sectoare precum retail (LPP, Pepco), materiale de construcții și articole sanitare (Selena Group, Cersanit), imobiliare (GTC, Scalier), logistică (Raben Group, Rohlig), industria auto (Inter Cars), industria alimentară (Maspex).
În 2024, analiștii și experții cred că investitori precum cei din Polonia se vor îndrepta către câteva sectoare cheieprecum: produsele de consum și comerțul cu amănuntul, energia, producția tehnologică și retailul.
Investițiile în infrastructură, transport, energie și telecomunicații ar putea stârni un interes sporit printre investitori, contribuind la dezvoltarea economică și furnizând oportunități de investiții pe termen lung, conform declarațiilor reprezentanților de la Cushman. În același timp, procesul de digitalizare și adoptarea unui mod de lucru hibrid sunt prognozate să continue să modeleze mediul de afaceri, în timp ce instabilitatea politică, inconsistența și incoerența deciziilor economice pot influența percepția investitorilor.