- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România ar putea introduce taxe mai mari pentru produsele non-UE

05 Jun, 12:46 • Dobran Viorel
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, anunţă că şi România, după model european, ar putea impune taxe mai mari pentru produsele non-UE, mărfurile din China fiind principala ţintă.
România ar putea introduce taxe mai mari pentru produsele non-UE

România ar putea să intre în războiul dintre Europa şi China în ceea ce priveşte impunerea unor taxe comerciale. Preşedintele Senatului susţine, într-o postare pe Facebook, că a vizitat fabrica Rombat, singurul loc din România în care se produc acumulatori. El spune că această companie românească s-a reinventat de-a lungul anilor pentru a ţine pasul cu evoluţiile tehnologice şi că acum exportă în peste 40 de ţări de pe patru continente.

„Rombat are toate şansele să dezvolte soluţii de stocare a energiei regenerabile, a căror cerere este în continuă creştere. Pentru susţinerea producătorilor români, putem lua în calcul majorarea taxelor vamale pentru importurile ieftine extra-comunitare care ne afectează climatul economic şi locurile de muncă, fără a aduce calitate în piaţă”, susţine Nicolae Ciucă.

El spune că a vizitat şi fabrica RAAL, unde se realizează echipamente de răcire pentru utilaje din diferite domenii, inclusiv cel militar.

„Produsele de aici pleacă la export, mai ales în Germania, ţară cunoscută pentru criteriile stricte în materie de calitate. Astfel de puncte de lucru arată că România are o industrie profitabilă, bine conectată la restul lumii şi care generează locuri de muncă”, a adăugat preşedintele Senatului.

Politico: UE pune tunurile pe China în războiul subvențiilor. Beijingul amenință că va contraataca dacă i se vor impune taxe mai mari

Războiul fals al Europei cu China s-a sfârșit. După ani de zile în care și-a îmbunătățit arsenalul pentru a purta un adevărat război comercial, Europa arată acum că este dispusă să se poarte dur cu China, scrie Politico.

Autoritățile din UE au tăbărât asupra birourilor din Olanda și Polonia ale Nuctech, un producător de scanere de securitate folosite în aeroporturi, într-un caz care are legătură cu una dintre cele mai vechi dispute dintre Europa și China – subvențiile de stat generoase oferite de Beijing pentru a ajuta firmele chineze să vândă produsele la prețuri mult mai mici decât cele ale competitorilor europeni.

Nuctech a fost condusă la un moment dat de Hu Haifeng, fiul predecesorului lui Xi Jinping, Hu Jintao. Reacția Chinei a fost pe măsura așteptărilor: Raidul „subliniază continuarea deteriorării mediului de afaceri al UE și trimite un semnal extrem de negativ tuturor companiilor străine”, a transmis misiunea Chinei în UE.
Taxe mai mari pentru maşinile din China
Măsura luată de Bruxelles vine cu puțin timp înainte de călătoria liderului chinez Xi în Europa – prima din ultimii 5 ani – care îl va duce în Franța, Serbia și Ungaria și marchează o schimbare majoră a felului în care Europa este pregătită să abordeze problemele comerciale cu China.
Timp de mai mulți ani, Bruxellesul a adoptat o atitudine foarte indulgentă față de Beijing, căutând să ajungă la o înțelegere, de obicei, fără sorți de izbândă, privind subvențiile de stat și supracapacitatea de producție din unele sectoare industriale, precum oțelul, aluminiul și tehnologia verde, mai degrabă decât să aleagă calea confruntării directe și a războiului comercial de tip „un ochi pentru un ochi”.
Taxe 2025. Avertismentul unui expert în economie: „Creșterea taxelor înseamnă intensificarea exploatării fiscale. România va continua să se împrumute și să majoreze impozite, deoarece niciodată nu-i vor ajunge”

Acum, cărțile au fost date pe față, după ce europenii au ajuns la concluzia că trebuie să protejeze tehnologiile cele mai importante. După investigația lansată în octombrie de UE privind ajutorul de stat oferit de Beijing pentru producătorii chinezi de mașini electrice, Bruxellesul a venit acum cu noi anchete în domeniul turbinelor eoliene și echipamentelor medicale pentru a „reechilibra parteneriatul UE-China”.
„Ne place competiția dreaptă. Ceea ce nu ne place este atunci când China inundă piața cu mașini electrice subvenționate masiv. Cu asta ne luptăm. Competiție – da, dumping – nu. Aceasta trebuie să fie deviza noastră”, a spus miercuri Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Postura mai agresivă a Europei are și avantaje, dar prezintă și pericole. Pe de-o parte, poziția mai robustă a UE față de China reprezintă o mână întinsă aliaților anti-China din SUA, care s-au arătat mereu dezamăgiți de maniera blândă cu care Europa a abordat problema.
Pe de altă parte, înseamnă și că Europa trebuie să fie pregătită de un contraatac din partea Beijingului și de o perioadă tumultoasă de conflictul economic.

Investigațiile privind subvențiile Beijingului nu reprezintă singurul semn că atitudinea Bruxellesului față de Beijing s-a schimbat. În interiorul UE, se pun presiuni tot mai mari pentru combaterea proiectelor masive de investiții în infrastructură ale Chinei, sub denumirea de Noul Drum al Mătăsii (Belt and Road), cu care Beijingul își extinde strategic influența prin construirea de porturi și drumuri care leagă Asia de piețele europene.

„Divide și cucerește” – strategia Chinei în războiul comercial cu UE

Primele încercări ale Europei de a răspunde inițiativei Chinei au fost foarte ineficiente, dar, acum, documente interne ale Comisiei Europene obținute de Politico arată că UE are o strategie mult mai clară legată de nevoia de a pătrunde serios în zonele cheie din Africa și Asia Centrală pentru industria minieră și energetică.

În sectorul confecțiilor, Bruxellesul se pregătește să abordeze problema aplicațiilor chinezești de comerț online, precum Shein, care este aproape de a fi desemnată în UE drept o „foarte mare platformă online”, ceea ce o va expune unor reguli și supravegheri mult mai stricte în conformitate cu legile de moderare a conținutului.

Întrebarea care se pune acum este unde – și cum – va reacționa Beijingul.
De fiecare dată când Europa crește miza, China pare să aibă un răspuns pregătit. China s-a dovedit foarte abilă în trecut la aplicarea strategiei „divide și cucerește”, amenințând, spre exemplu, să cumpere avioane Boeing în loc de Airbus sau să nu mai importe vinuri din Franța și Spania.

Folosind aceste tactici, China l-a forțat pe comisarul european pentru comerț de la acea vreme, Karel De Gucht, să renunțe la ofensiva pe care o lansase în 2013 împotriva industriilor de telecomunicații și energie solară ale Beijingului.

Plaţi de taxe şi impozite prin SelfPay de peste 250 de milioane de lei în primele patru luni ale anului

Mai recent, China a jucat cartea „pământurilor rare”, restricționând aprovizionarea cu galiu și germaniu, două materiale folosite în producția de cipuri, după ce SUA au convins Olanda să blocheze o parte din exporturile de cipuri performante produse de ASML pentru China.

În ciuda amenințărilor din partea Beijingului, von der Leyen nu are prea multe opțiuni, în special acum când se luptă să câștige al doilea mandat ca președinte al Comisiei – o mișcare ce necesită sprijinul Franței, principala susținătoare a măsurilor de protejare a industriei europene de China.
„Dacă von der Leyen nu apăsa pe trăgaci acum, atunci când?” a spus un diplomat UE, referindu-se la alegerile europene ce vor avea loc la începutul lunii iunie.

„În trecut, am făcut greșeala de a deveni dependenți de petrolul și gazul rusesc. Trebuie să nu repetăm acea greșeală cu China, depinzând de banii, materiile prime și tehnologiile ei”, a spus și secretarul-general al NATO, Jens Stoltenberg.

Germania, însă, este ceva mai reticentă să se alăture unei confruntări cu China pentru că produce mașini acolo și a devenit dependentă de piața uriașă de consum a Chinei.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Apartament cu 2 camere din Cluj scos la vânzare cu 340.000 de euro. Românii s-au înfuriat când au văzut anunțul
Apartament cu 2 camere din Cluj scos la vânzare cu 340.000 de euro. Românii s-au înfuriat când au ...
Cizmele gonflabile de lux, care au cucerit internetul. Prețul mai mare decât 3.500 de euro a pus internauții pe jar!
Cizmele gonflabile de lux, care au cucerit internetul. Prețul mai mare decât 3.500 de euro a pus internauții ...
Ce salariu obține un administrator de bloc în 2024 în România. Veniturile lor sunt considerabile
Ce salariu obține un administrator de bloc în 2024 în România. Veniturile lor sunt considerabile
Câți bani ar trebui să scoți din buzunar ca să te cazezi la pensiunile vedetelor de sărbătorile de iarnă. Multe sunt deja sold-out
Câți bani ar trebui să scoți din buzunar ca să te cazezi la pensiunile vedetelor de sărbătorile ...
Atenție, șoferi! Greșelile făcute la montarea cauciucurilor de iarnă, care pot pune viața în pericol!
Atenție, șoferi! Greșelile făcute la montarea cauciucurilor de iarnă, care pot pune viața în pericol!
Metoda șocantă de furt la cântar din magazine. Ce se ascunde în spatele vânzării puilor în România
Metoda șocantă de furt la cântar din magazine. Ce se ascunde în spatele vânzării puilor în România
3 produse ieftine care te scapă definitiv de ploșnițe. Se găsesc la orice magazin
3 produse ieftine care te scapă definitiv de ploșnițe. Se găsesc la orice magazin
Miracolul din Italia. Într-un oraș, toți cei care joacă la loto câștigă! Fiscul e în pragul crizei!
Miracolul din Italia. Într-un oraș, toți cei care joacă la loto câștigă! Fiscul e în pragul crizei!
Top 10 cele mai apreciate stațiuni de schi din Europa. Ce țară ocupă locul 1. Nu e Austria și nici Italia
Top 10 cele mai apreciate stațiuni de schi din Europa. Ce țară ocupă locul 1. Nu e Austria și nici ...
Îți interzice să urci la volan! Vezi boala care te împiedică să ai permis de șofer
Îți interzice să urci la volan! Vezi boala care te împiedică să ai permis de șofer
Nicolai Tand, de la Asia Express, își dezvăluie afacerile. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Nicolai Tand, de la Asia Express, își dezvăluie afacerile. Care este proiectul de suflet al celebrului ...
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Cum te ajută somnul să iei decizii mai bune. Ce spune știința
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani din toate părțile și pe neașteptate
Care sunt cele patru zodii care se vor îmbogăți până la finalul lui octombrie. Se vor umple de bani ...
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare costă în jur de 160 de lei
Un oraș din România, în topul celor mai dorite destinații de la începutul anului. O noapte de cazare ...
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai multe persoane să nu treacă prin ce am trecut eu”
Mesajul prin care și-a deschis sufletul pe internet! „Fac acest videoclip pentru a ajuta cât mai ...
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie
Trendyol lansează prima campanie de Black Friday în România. Oferte de 80% până pe 1 decembrie