- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România are cele mai mici rate din Europa la credite. Plătești mult mai mult în țările din vestul Europei

04 Oct, 10:00 • Andrei Ene
România are cele mai mici rate la credite din Europa, așa că tot mai mulți români se împrumută la bănci. Piața imobiliară din țara noastră a devenit tot mai accesibilă iar rata procentului din salariu pentru achiziționarea unui apartament cu două camere continuă să scadă.
România are cele mai mici rate din Europa la credite. Plătești mult mai mult în țările din vestul Europei

România este o țară specială din Uniunea Europeană, deoarece accesibilitatea creditelor imobiliare este din ce în ce mai mare. Raportul dintre salariile medii și costul mediu al unui apartament cu două camere este cel mai mare în țara noastră, astfel că România este o țară ideală pentru cei ce vor să facă un credit cu rate mici.

Rata în România și vestul Europei

Studiile realizate de compania de consultanță financiară SVN Credit România și brokerul online Ipotecare.ro arată că rata medie pentru un apartament cu două camere cumpărat în București este 40% din salariul mediu net la nivelul țării. Acest raport este unul foarte favorabil, dacă comparăm cu vestul continentului.

În alte companii europene, raportul este unul total diferit. Spre exemplu, în Varșovia procentul acestui raport este de 84%, în Praga rata medie depășește venitul mediu net, la un procent de 103%, iar în Budapesta procentul este 68,7%.

De ce se întâmplă acest lucru? Unul dintre factorii majori este scăderea dobânzilor la creditele ipotecare, cu precădere pe cele cu dobândă fixă, care sunt foarte populare. Peste 90% din credite sunt cu dobândă fixă, astfel că există o predictibilitate foarte mare.

La noi în țară, chiar inflația ridicată contribuie la o dobândă relativ redusă comparativ cu țările din regiune, deoarece rata inflației face ca ratele dobânzilor să fie ajustate, favorizând debitorii pe termen scurt.

Faptul că prețurile apartamentelor sunt mai mici decât în vestul Europei face ca suma totală care trebuie plătită să fie mai mică, astfel că, automat, suma totală a dobânzilor returnate va fi mai mică.

În Roma, rata medie pentru achiziționarea unui apartament cu două camere înseamnă 38% din salariul mediu național, valoare mai bună decât cea din București, în Berlin procentul este de 39%, iar în Madrid rata ajunge la 44% din salariul mediu. La celălalt capăt, piața imobiliară este inaccesibilă pentru locuitorii Parisului deoarece rata medie pentru un apartament cu două camere este de 89% din salariul mediu.

Creditele ipotecare sunt mult mai accesibile, lucru arătat de datele Băncii Naționale a României. În primul semestru din 2024, au fost acordate credite de 4,5 miliarde de euro, o creștere cu 78% față de aceeași perioadă a anului anterior. Creșterea indică un interes tot mai mare al românilor pentru locuințe dar arată și condițiile avantajoase oferite de bănci.