România are grijă de politicieni, deşi reciproca nu este mai niciodată adevărată. Cheltuielile cu parlamentarii în prima jumătate a acestui an au fost de 141.948.314 lei, potrivit datelor publicate pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, transmite Agerpres.
Lunar, aceste cheltuieli au fost de:
* în ianuarie: 14.482.156 lei – Camera Deputaţilor, 5.219.451 lei – Senatul;
* în februarie: 15.920.181 lei – Camera Deputaţilor, 5.594.382 lei – Senatul;
* în martie: 18.390.811 lei – Camera Deputaţilor, 6.473.705 lei – Senatul;
* în aprilie: 18.015.149 lei – Camera Deputaţilor, 6.484.824 lei – Senatul;
* în mai: 18.671.191 lei – Camera Deputaţilor, 7.221.829 lei – Senatul;
* în iunie: 18.279.132 lei – Camera Deputaţilor, 7.195.503 lei – Senatul;
Sumele reprezintă veniturile nete ale parlamentarilor, diurna pentru deplasarea la Palatul Parlamentului şi în circumscripţiile electorale, cazarea, transportul, telefonia mobilă, desfăşurarea activităţii birourilor parlamentare care funcţionează în cadrul colegiilor din circumscripţiile electorale şi deplasările în străinătate.
Astfel, conform sursei citate, parlamentarii au avut în primul semestru al anului venituri nete totale de 30.700.897 lei. Cheltuielile pentru diurna de deplasare a deputaţilor şi senatorilor la Palatul Parlamentului şi în circumscripţiile electorale, din ianuarie până în iunie, s-au ridicat la 6.941.817 lei, cele pentru cazare – 10.466.477 lei, pentru transport – 6.387.278 lei, iar pentru telefonia mobilă – 103.473 lei.
Totodată, cheltuielile deputaţilor şi senatorilor pe prima jumătate a anului pentru desfăşurarea activităţii birourilor parlamentare care funcţionează în cadrul colegiilor din circumscripţiile electorale au fost de 83.974.911 lei.
Parlamentarii au avut, din ianuarie şi până în februarie, 197 de deplasări în străinătate care au costat 3.373.461 lei. Sumele reprezintă cheltuielile cu transportul, cazarea şi diurna corespunzătoare.
Camera Deputaţilor are, în prezent, 330 de membri, iar Senatul – 135.
Guvernul va aloca Administrației Prezidențiale suma de 6,7 milioane de lei pentru transport și bună funcționare, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale. Alocarea suplimentară față de bugetul instituției vine înainte ca președintele Klaus Iohannis să plece într-un turneu de nouă zile în Africa, unde va vizita Capul Verde, Tanzania, Kenya și Senegal – țări cu profil turistic.
Administrația Prezidențială a cheltuit deja sume semnificative în acest an pentru precedentele turnee ale președintelui Iohannis în America de Sud și Asia.
De remarcat că România nu are reprezentanță diplomatică în două din cele patru țări ce vor fi vizitate de Iohannis: Cabo Verde și Tanzania. Cabo Verde (Capul Verde) este una dintre cele mai mici țări africane, cu o populație de circa jumătate de miliona de locuitori, și este formată dintr-un grup de zece insule din Oceanul Atlantic.
Turneele prezidențiale au fost criticate atât pentru cheltuiala cu aeronavele private, cât și pentru lipsa de rezultate palpabile.
Vizitele lui Iohannis în cele patru țări africane Africa sunt primele la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, potrivit comunicatului citat.
Scopul vizitei este să ”relanseze” dialogul politic și să ”redinamizeze relațiile economice și sectoriale”, anunță Cotroceniul. Comunicatul Administrației Prezidențiale nu indică cine va mai călători alături de președinte, dacă din delegație fac parte miniștri sau reprezentanți ai mediului de afaceri.
O nouă investigație Recorder arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro. Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.
Jurnaliștii de la Recorder arată că zborul lui Iohannis la un dineu din Rotterdam, cu un avion cu dormitor aerian (deși zborul a durat doar două ore), cu un echipaj format din trei oameni și șase pasageri, a costat 170.000 de euro.
Zborul București – Reykjavik – Sibiu, la o reuniune internațională a liderilor de stat: peste 260.000 de euro.
Turneul asiatic și sud-american al președintelui Iohannis, cu un ocol la Sibiu, a costat peste un milion de euro, conform jurnaliștilor de la Recorder.
Costurile sunt asemănătoare și în cazul vizitei președintelui în America Latină: Brazilia, Chile și Argentina: aproximativ 1,2 milioane de euro.
Legea spune că șeful instituției (în acest caz Administrația Prezidențială) întocmește o listă a informațiilor care trebuie secretizate la nivelul instituției. „Lista cu secrete de serviciu din Administrația Prezidențială a fost aprobată (…) prin Ordin emis de ordonatorul principal de credite al Administrației Prezidențiale – domnul George Vlad Duhan, consilier prezidențial”, se arată într-un răspuns pentru Recorder al președinției.