- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România este campioană la importuri. Marfa agricultorilor noștri se vinde la drum, în faţa gospodăriilor, unde puțini se opresc

02 Sep, 22:11 • Preda Silvia
Țara noastră e campioană la importuri. Importăm mult din orice! Datele BNR arată că între 66-75% din consumul de orice, de la mere și haine la mașini, vin din import.
România este campioană la importuri. Marfa agricultorilor noștri se vinde la drum, în faţa gospodăriilor, unde puțini se opresc

Suntem a cincea ţară din Uniunea Europeană ca mărime a terenului arabil şi avem şi cei mai mulţi producători, dar țara noastră a importat fructe în valoare de aproape 30 milioane de euro, scrie Antena 3 CNN.

Marfa agricultorilor noștri se vinde adesea la marginea drumurilor, în fața gospodăriilor, unde puţini se opresc să cumpere.

Chiar și dacă ajunge marfa românilor la tarabe, merele din Polonia sau usturoiul din China sunt mai căutate din cauza preţurilor mai mici.

Importăm mere din Polonia și usturoi din China

De exemplu, România importă mult usturoi din China. Asta deşi în ţară sunt sute de producători de usturoi. Marfa şi-o vând la drum, în faţa gospodăriilor, iar o cantitate mică din ea ajunge în pieţe, pe tarabe.

Nu prea se vinde, că mulți merg la marketuri. Când ajung la țăran, aici la producător, spun că e scump, dar e de muncă la el. Marketurile nu vin, că ei aduc din afară. Poate nu le convine prețul notru, îl aduc pe acela mai ieftin”, spune o femeie care își vinde usturoiul în fața casei. Usturoiul din comuna Copălău, din Botoşani, este renumit, arată sursa citată.

Citește și: Vor curge amenzile pentru vânzătorii de fructe și legume. MADR, decizie de ultim moment

Țara noastră e campioană la importuri. Importăm mult din orice!
Țara noastră e campioană la importuri. Importăm mult din orice!

În ultima jumătate de an am adus fructe din străinătate în valoare de peste 26 de milioane de euro. O mare parte din bani au mers în Polonia.

Problema noastră, a României, e importul masiv din Polonia. Ei au plantat pentru piața rusească. De când cu războiul din Crimeea, piața s-a închis și singura piață liberă unde pot să-și vândă producțiile pe piața românească.

În țările dezvoltate nu pot să intre așa ușor pe piață cum intră la noi”, a declarat proprietarul unei livezi de meri.

Marfa multor producători români se strică prin depozite şi ajunge apoi la gunoi.

Vezi și: România importă mai mult decât exportă. Semnalul de alarmă al unui economist: „Suntem campioni, între 66-75% din consumul de orice”