România este iar în mari probleme! Datoria publică a țării noastre a spart borna de 800 miliarde de lei, peste 50% din PIB, la începutul anului 2024.
Datoria publică României a ajuns la 802 miliarde de lei, în ianuarie 2024, acestea fiind cele mai recente date publicate de Ministerul de Finanţe.
Numai în luna ianuarie a acestui an guvernul Marcel Ciolacu a adăugat 18 mld. lei la datoria guvernamentală a României. În aceste condiţii, datoria publică a sărit de pragul de 50% din PIB.
Făcând o comparație cu constrângerile europene, care prevăd o datoria maximă de 60% din PIB pentru ţările membre, nivelul de 49% nu este mare.
Cu toate acestea, economiştii sunt de părere că o economie mai puţin robustă, cum este economia României, ar trebui să menţină o datorie publică mai jos, la 45-50% din PIB maxim.
Anul trecut, an de creştere economică, datoria ţării a crescut atât în cifre absolute, cât şi raportată la PIB, ceea ce înseamnă că îndatorarea a crescut mai repede decât economia.
Datoria pe termen scurt a ţării era de 42 mld. lei, în timp ce datoria pe termen lung era de 750 miliarde de lei la finalul lui ianuarie 2024.
Te-a putea interesa și Majoritatea angajaților din Uniunea Europeană care lucrau part-time în 2023 erau femei. România face excepție
Astfel, după valuta în care a fost contractată, datoria în euro era de 339 miliarde de lei.
Datoria locală era de 377 miliarde de lei, iar în dolari România avea o datorie de 84 miliarde de lei.
Restul este datoria în alte monede, în valoare de 1,1 miliarde de lei, potrivit ZF.ro.