În respectivul clasament România întrece state precum Austria sau Grecia, dar este devansată de alte țări din regiune, precum Polonia și Ungaria.
Datele se referă la 2022 – an în care politicile de combatere a inflației din SUA au declanșat un adevărat război al subvențiilor și, astfel, a susținerii de către state a competitivității economiilor.
Dimensiunea subvențiilor acordate de statele membre variilor sectoare și companii afectate de criza generată de războiul din Ucraina a devenit o miză mare la nivel european. UE trebuie să prevină potențiale dezinvestiri cu care s-ar putea confrunta, în situația în care companiile vor prefera să deschidă fabrici în SUA, care oferă subvenții substanțiale pentru investiții în tehnologii de viitor, în baza Legii de reducere a inflației (IRA).
Analiștii atrag atenția că restul statelor membre beneficiază de capacităţi fiscale mult mai mici pentru acordarea unor astfel de stimulente, comparativ cu cele mai dezvoltate economii ale UE, Germania și Franța, iar asta ar urma să ducă la adâncirea decalajelor de competitivitate între statele mai mici şi marile puteri economice, cu atât mai mult când vine vorba de tehnologizarea economiilor.
În total, Comisia Europeană a aprobat până acum măsuri de ajutor de stat în valoare de 672 de miliarde de euro, potrivit datelor transmise la solicitarea CursdeGuvernare.ro.
Astfel, graficul de mai jos arată ce procent din total reprezintă sumele aprobate fiecărei ţări din UE pentru ajutoare de stat, observându-se uşor că Germania şi Franţa cumulează puţin peste 77% din totalul la nivelul Uniunii.
”Mai precis, 53,01% din ajutorul de stat aprobat a fost notificat de Germania (9,24% din PIB-ul său din 2022). Franța a notificat măsuri care reprezintă aproximativ 24,08% (6,14% din PIB-ul său 2022) din întreaga valoare a ajutorului de stat, în timp ce ajutorul notificat de Italia reprezintă 7,65% din această sumă (2,69% din PIB-ul său 2022)”, se arată în răspunsul Comisiei.
În ceea ce privește statele din regiune, Polonia a notificat subvenții de 11,4 miliarde de euro, echivalentul a 1,7% din totalul aprobat de Comisie, Ungaria de 6,5 miliarde de euro (circa 1% din total) și Cehia de 1,3 miliarde de euro (0,2% din total).
Și în cazul acestor subvenții ”covid” Germania a fost cap de listă, cu 52,8% din total, respectiv 1,6 trilioane de euro, potrivit datelor comunicate de executivul european. Pe locul doi s-a clasat însă Italia, care a aprobat măsuri de ajutor de stat în valoare de 515,5 miliarde de euro pentru a-și proteja economia de efectele pandemiei. Franța a fost pe locul trei, cu 321,5 miliarde de euro, iar Spania pe locul al patrulea cu 170,4 miliarde de euro.
România s-a clasat abia pe poziția 15, cu 14,6 miliarde de euro, echivalentul a 0,5% din totalul de la nivel european.