- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România importă mai mult decât exportă. Semnalul de alarmă al unui economist: „Suntem campioni, între 66-75% din consumul de orice”

30 Aug, 10:24 • Toma Anca
Potrivit datelor INS, România a plătit peste 26 de milioane de euro pentru importurile de fructe, iar asta este un lucru îngrijorător, pentru că banii se văd în deficitul balanței comerciale sau cel de cont curent. La mere, avem 4,8% din producția europeană, în vreme ce polonezii au 26%, de pildă.
România importă mai mult decât exportă. Semnalul de alarmă al unui economist: Suntem campioni, între 66-75% din consumul de orice

România este a cincea țară din UE ca mărime a terenului arabil și are cea mai numeroasă populație care lucrează în agricultură. Cu toate acestea, mâncăm mere aduse din Polonia, usturoi adus din China.

La importuri suntem campioni și, conform datelor BNR, între 66-75% din consumul de orice, de la mere și haine la autovehicule, vin din import. Și nu e că nu avem noi producție de mere.

E penibil să importăm 70% din mere în condițiile în care avem clima necesară să producem câte fructe vrem noi și, mai ales, să le aducem în comerț. Nu trebuie să reinventăm noi roata sau apa caldă. Ne uităm cum fac polonezii, de exemplu, și putem să facem și noi la noi în țară.

Dar nu suntem numai noi afectați, ungurii sunt și ei afectați, la fel ca polonezii, ucrainenii și rușii. Din cauza secetei, la anumite produse, probabil prețurile vor crește mult mai repede; de exemplu la ulei de floarea-soarelui. Rusia, Ucraina și România împreună produc cam 40% din producția mondială fiscalizată de ulei de floarea-soarelui”, explică Dan Bucșa, economistul șef al UiCredit pe Europa Centrală și de Est.

Citește și: Vor curge amenzile pentru vânzătorii de fructe și legume. MADR, decizie de ultim moment

Specialistul a dat exemplul Poloniei, care avea Rusia ca principală piață de export pentru merele lor. „Când a început războiul, exporturile lor acolo s-au oprit. Cum n-au mai trimis mere rușilor, s-au reorientat către cidrul din mere. Acum, Polonia este cel mai mare producător european de cidru din mere.

De unde polonezii nu existau pe această piață în 2022, acum ei produc mai mult decât Franța sau Marea Britanie, care sunt băutorii tradiționali de cidru făcut din măr. În doi ani au reușit asta! Deci se poate, atât timp cât există o coordonare la nivel guvernamental. Din păcate, nu avem flexibilitatea asta!”, mai spune Dan Bucșa, potrivit hotnews.ro.

România importă mai mult decât exportă

România înregistrează un export net negativ în cazul mai multor produse agricole. La fructe, disponibilul pentru consum mediu pe o persoană, circa 111 kg, este satisfăcut în proporţie de peste 55% prin excedența importului asupra exportului.

Importăm în medie 67,7 kg de fructe /persoană şi exportăm numai 5,8 kg/persoană, rezultând o valoare negativă a exportului net de aproape 62 kg/persoană. Din păcate, la mere- produsul cu cantitate prevalentă în grupa fructelor- nu avem capacitatea de a asigura satisfacerea disponibilului de consum uman din producţia proprie. Importăm în medie pe o persoană 9,3 kg mere și exportăm o cantitate nesemnificativă, de numai 1,8 kg/persoană” , spune șeful INS.