- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România, îngropată în datorii. Statul a mai împrumutat 3 miliarde de lei de la bănci

28 Jun, 20:32 • Fundeanu Madalina
Datoriile țării noastre cresc tot mai mult. Statul a împrumutat peste 3 miliarde de lei de la bănci.
România, îngropată în datorii. Statul a mai împrumutat 3 miliarde de lei de la bănci

Conform ultimelor date publicate de Banca Naţională a României (BNR), în cursul zilei de joi, 27 iunie 2024, Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat mai mult de 3 miliarde de lei de la bănci. Noul împrumutul a fost făcut prin intermediul a două emisiuni de obligaţiuni de stat, scrie Bugetul.ro.

Datoriile țării noastre cresc tot mai mult. Statul a împrumutat peste 3 miliarde de lei de la bănci

Joi, 27 iunie 2024, Ministerul Finanțelor a împrumutat din nou aproximativ 1,366 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu o maturitate reziduală la 19 luni şi un randament mediu de 6,1% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei. Băncile au subscris aproape 1,831 miliarde de lei. Mai mult de atât, pentru ziua de vineri, 28 iunie 2024, statul român vrea să mai ia încă 75 de milioane de lei în cadrul unei alte licitații, la randamentul stabilit joi pentru obligaţiuni.

Ai mai putea fi interesat de: Cât trebuie să fi lucrat pentru a primi 1.000 de lei în plus la pensie. Importanța grupelor de muncă la recalcularea pensiilor

împrumut
împrumut

De asemenea, Ministerul Finanțelor a mai luat alți 1,67 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de obligaţiuni cu maturitatea la 58 de luni, la un randament mediu de 6,67% pe an.

Vineri, 28 iunie, Ministerul Finanţelor a atras de la bănci aproape 150 de milioane de lei, suplimentar la licitaţiile de joi. Valoarea nominală a celor două emisiuni s-a ridcat la 75 de milioane de lei fiecare. Băncile au transmis oferte în valoare de 250 milioane de lei, respectiv de 295 milioane de lei.

În iunie 2024, Ministerul Finanţelor (MF) a stabilit împrumuturi de 6,2 miliarde de lei în total, de la băncile comerciale. Aici s-ar mai adăuga suma de 750 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Comparativ cu suma de 5,89 miliarde de lei are a fost programată în luna mai 2024, suma totală, de 6,95 miliarde de lei, este cu 1,06 miliarde de lei mai mare. Aceasta se va folosi pentru refinanțarea datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Vezi mai multe știri: Orașul din țara noastră în care poți cumpăra un apartament cu trei camere la doar 7.000 de euro. În Capitală sare de 100.000 de euro