Aproximativ o treime a populației din România trăiește în sărăcie. În plus, decalajele între mediul urban și cel rural sunt semnificative. Rata sărăciei la țară e de 12,9%, iar în orașe de 2,8%.
De asemenea, în diagnosticul de țară pentru România, Banca Mondială a atras atenția că „în ciuda creșterii economice impresionante, va fi dificil pentru România să înregistreze progrese sustenabile în sensul reducerii sărăciei și al încurajării prosperității în beneficiul tuturor cetățenilor, dacă nu vor fi soluționate provocările legate de guvernare. Aceasta presupun consolidarea instituțiilor astfel incât toți românii să aibă acces egal la servicii publice de înaltă calitate și oportunități de a-și valorifica potențialul”.
Banca Mondială a indicat un decalaj de prosperitate de 1,9, ceea ce înseamnă că veniturile românilor ar trebui să se dubleze aproape pentru a atinge standardul de 25 dolari pe zi, considerat un nivel minim de prosperitate.
În anul 2023, 13,6% din români au avut dificultăți în a plăti facturile de utilități. Procentul e de 28,3% dacă vorbim de cei care trăiesc în sărăcie.
„Creșterile recente ale prețurilor la energie au agravat sărăcia energetică și au afectat în mod disproporționat grupurile vulnerabile, cum ar fi vârstnicii și persoanele cu dizabilități”, arată raportul Băncii Mondiale.
România are cel mai mare decalaj de gen în participarea la forța de muncă din UE.
Citește și Ajutor de deces 2025. Creștere a sumei pentru înmormântare în România! Cât vei primi
România e singura din UE în care accesul la apă nu este universal, iar ratele de participare la educația timpurie se mențin sub media din UE, în special în regiunea Nord-Est.
Ce direcții de dezvoltare a propus Banca Mondială pentru România
Banca Mondială a propus șase direcții de dezvoltare pentru România, inclusiv reforme ale pensiilor, egalizarea vârstelor de pensionare între bărbați și femei și ajustări pentru a face sistemul mai echitabil. Aceste măsuri sunt menite să reducă decalajele sociale și să îmbunătățească reziliența economică.
Cele șase căi de dezvoltare sunt:
„Sunt însă și semne încurajatoare. În ciuda deficitului bugetar în crește, încă nu au avut loc reforme fiscale majore. Salariile au crescut, mai ales în sectorul construcțiilor, iar inflația se reduce, oferind un respiro și contribuind la reducerea sărăciei”, se arată în raportul Băncii Mondiale, care notează că totuși ritmul reducerii sărăciei s-a încetinit în 2024.