România opreşte producția de energie electrică din cărbune în maximum opt ani. Strategia de reducere a emisiilor, care își propune neutralitatea climatică a României până la nivelul anului 2050, vizează închiderea tuturor capacităților pe lignit și huilă la nivelul anului 2031 și apariția de capacități noi instalate în eolian, fotovoltaic, hidro și centrale pe gaze, în ciclu combinat și în cogenerare. Astfel, toate capacitățile de producție de energie electrică pe bază de cărbune din România ar urma să fie închise până la finalul anului 2031, adică cu un an mai devreme decât prevede legislația în vigoare a decarbonizării, a cărei adoptare a constituit jalon de îndeplinit în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Decarbonizarea sectorului energetic a început deja. În 2019, 69% din obiectivul de reducere a emisiilor până în 2050 a fost deja atins. Până în 2035, 98% din obiectiv va fi fost atins. Toate capacitățile pe bază de huilă și lignit vor fi eliminate treptat până la finalul lui 2031:
Centralele pe cărbune care vor fi scoase din uz vor fi înlocuite de capacități noi în nuclear, gaz (unități în ciclu combinat și în cogenerare), centrale hidroelectrice și capacități în eolian și fotovoltaic.
Citeşte şi: Cât au ajuns să coste roşiile la doar o săptămână după Paşte. Românii cred că s-a întâmplat o minune!
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara în ultima parte a lunii trecute că România și-a asumat, fără tăgadă, anul 2032 pentru închiderea producției pe cărbune, iar termenul pentru trecerea în conservare a celor două unități de la Rovinari a fost devansat pentru luna iunie. Potrivit ministrului, anul 2032 este un termen suficient de lung pentru a nu periclita sistemul energetic național și pentru ca forța de muncă de acolo să meargă în altă zonă.