- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România, pe calea spre dezastru. Semnalele de alarmă de la experții financiari, privind o nouă recesiune!

11 Oct, 18:37 • Bugiu ⁠Ana Maria
România se confruntă cu o situație economică gravă, iar specialiștii avertizează că o nouă recesiune este iminentă dacă Guvernul nu ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Gaura bugetară ar putea duce la majorarea impozitelor și la înghețarea salariilor și pensiilor în 2025, afectând sever nivelul de trai al românilor.
România, pe calea spre dezastru. Semnalele de alarmă de la experții financiari, privind o nouă recesiune!

România se află într-o situație economică alarmantă, cu specialiștii financiari avertizând că o nouă recesiune ar putea fi iminentă dacă Guvernul nu adoptă măsuri adecvate pentru a reduce cheltuielile bugetare. Această criză potențială este agravată de o „gaură” bugetară, care ar putea duce la majorarea impozitelor și la înghețarea salariilor și pensiilor în 2025, ceea ce ar avea un impact major asupra nivelului de trai al românilor, potrivit bugetul.ro.

Semnalele de alarmă au fost emise în contextul în care politica fiscală a României ar putea atrage atenția agențiilor internaționale de rating, ceea ce ar putea complica și mai mult situația financiară a țării. Finanțarea datoriei devine din ce în ce mai costisitoare, cu estimări că plata dobânzilor ar putea ajunge la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până la sfârșitul anului.

Aceste costuri au crescut mult în prima parte a anului, ajungând la 1,2% din PIB, ceea ce reprezintă o creștere de 17% față de anul precedent.

Te-ar mai putea interesa și: Românii afectați de secetă primesc ajutor financiar. Cum se poate obține grantul de 1.000 de lei/ha

foto: financiar, economia României

România, pe calea spre dezastru. Semnalele de alarmă de la experții financiari, privind o nouă recesiune!

Guvernul nu a reușit să implementeze reduceri ale cheltuielilor, iar cheltuielile de personal au crescut cu 24% în ultimul an, în timp ce cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 26%.

Aceste creșteri sunt finanțate în mare parte prin îndatorare, ceea ce a dus la o datorie publică de 51,4% din PIB în jumătatea anului 2024, în comparație cu 48,8% în decembrie 2023. Ponderea datoriei externe reprezintă 53,2% din totalul datoriei.

Dacă situația economică nu se îmbunătățește, România ar putea ajunge la un punct în care împrumuturile în valută și datoriile externe să crească semnificativ, forțând Guvernul să înghețe salariile și pensiile în sectorul public, ceea ce ar afecta grav economia și viața de zi cu zi a cetățenilor.

Cheltuielile publice din primele șapte luni ale anului sunt îngrijorătoare, cu 74,5 miliarde lei pentru cheltuieli de personal (4,6% din PIB) și 42,4 miliarde lei pentru bunuri și servicii (2,6% din PIB), ambele înregistrând creșteri enorme.

Te-ar mai putea interesa și: Primarul din România cu salariu de lux. Edilul care a doborât toate recordurile financiare