- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România, pe ultimul loc alături de Portugalia la creşterea economică în UE. Cifre oficiale Eurostat

06 Sep, 19:46 • Preda Silvia
România e codaşă în Uniunea Europeană la creşterea economică şi rata de ocupare în trimestrul al doilea.
România, pe ultimul loc alături de Portugalia la creşterea economică în UE. Cifre oficiale Eurostat

În trimestrul al doilea, țara noastră a avut cea mai modestă performanţă economică din blocul comunitar, arată datele Eurostat.

Potrivit acestor date, Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,2% în perioada aprilie-iunie 2024, comparativ cu trimestrul trecut.

În rândul statelor membre, cele mai puternice ritmuri de creştere ale PIB-ului au fost înregistrate în Polonia (1,5%), Grecia (1,1%) şi Ţările de Jos (1%). Portugalia şi România sunt acum la coada clasamentului cu o creştere economică de 0,1% în trimestrul al doilea, informează Eurostat.

Eurostat a publicat și cifrele privind evoluţia ratei de ocupare a forţei de muncă în trimestrul al doilea. Numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,2% în zona euro, şi cu 0,1% în Uniunea Europeană, în trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul precedent, iar România a fost ţara cu cea mai puternică scădere a ratei de ocupare de la un trimestru la altul.

Citește și: Studiu Eurostat: Aproape 1 din 10 locuitori ai UE nu îşi permite o masă adecvată. În România, procentul e de 23%

România e codaşă în Uniunea Europeană la creşterea economică
România e codaşă în Uniunea Europeană la creşterea economică

În al doilea trimestru din 2024, ţările membre care au înregistrat cele mai puternice creşteri ale ratei de ocupare au fost: Irlanda şi Lituania (ambele cu 1,1%) şi Estonia (0,8%). Cele mai importante scăderi ale ratei de ocupare au fost înregistrate în România (minus 0,5%) şi Finlanda (minus 0,4%).

Eurostat estimează că în al doilea trimestru al acestui an, în Uniunea Europeană erau 281,6 milioane persoane ocupate, dintre care 170,1 milioane în zona euro.

În cazul României, cifrele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică arată că Produsul Intern Brut în trimestrul II 2024, comparativ cu trimestrul I 2024, a fost în termeni reali mai mare cu 0,1%.

Vezi și: România, pe marginea prăpastiei financiare. Risc de faliment avertizat de un expert în economie. „Drumul este același cu al Greciei”