România riscă să intre în recesiune, iar Indicatorul de Încredere Macroeconomică rezultat dintr-un sondaj al Asociației CFA România a scăzut, în luna februarie, cu 3,8 puncte, până la valoarea de 36,6 puncte, semnal grav pentru economia românească.
Rata inflației în următoarele 12 luni este anticipată la 4,85%, pe fondul riscului de recesiune și a incertitudinii din mediul economic, iar participanții la acest sondaj văd o creștere a cursului leu/euro, în următoarele 12 luni, la 5,1015 lei/euro.
„Pe fondul riscului de recesiune şi a incertitudinii din economie, indicatorul de încredere, şi în special componenta de condiţii curente au continuat să se reducă. Consistente cu această evoluţie sunt reducerea anticipaţiilor de creştere economică pentru anul curent precum şi majorarea anticipaţiilor privind deficitul bugetar”, a declarat Adrian Codîrlaşu, preşedinte al Asociaţiei CFA România, într-un comunicat.
Sursa citată mai arată că această situație s-a datorat în special scăderii puternice a componentei de condiții curente, care s-a redus cu 10,4 puncte, până la valoarea de 45,9 puncte. În același timp, componenta de anticipații a rămas relativ constantă, la -0,5 puncte, conform Agerpres.
Peste 94% dintre respondenți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare a cursului. Valoarea medie a anticipațiilor pentru următoarele 6 luni este de 5,0306 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,1015 lei pentru un euro.
Citește și : ONRC arată că mult mai puține firme au intrat în insolvență în ianuarie 2025, față de ianuarie 2024
Prețurile proprietăților rezidențiale din orașe sunt văzute ca stagnând (39%) în următoarele 12 luni, pe când 50% dintre oameni anticipează o scădere. În plus, 72% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluată, iar 28% că sunt corect evaluate.