În timp ce aproape o treime din locuitorii țării trăiesc la limita sărăciei, conform biroului european de statistică, iar alţii abia se ajung cu banii de la o lună la alta, sunt şi români cu averi impresionante.
Un raport al Băncii Naționale a României de anul trecut, citat de ziare.com, arată că avuția netă a populației a ajuns la 1.656 de miliarde de lei anul trecut. De aici rezultă o avere pe hârtie de aproape 87.000 de lei, aproximativ 17.000 euro, conform calculelor Profit. Doar că această avere este distribuită inegal.
În privinţa veniturilor lucrurile stau tot cam aşa. Cel mai bine plătiți 20% din români câștigă de aproape 6 ori mai mult decât cei 20% cu cele mai mici venituri, conform cifrelor pe 2023. Din acest punct de vedere, România este printre cele mai inegale state din Uniunea Europeană, mai scrie sursa citată.
Așa cum arată datele acum, pentru jumătate din populația țării – peste 9,5 milioane de oameni astăzi – situația nu arată aproape deloc diferit în 2022 față de 1995. În aceeași perioadă, averea celor mai bogați 10%, dar și a celor 1% cei mai avuți, a crescut ușor în acest interval de timp.
Creșterea prețurilor la imobiliare, prin comparație cu portofoliul financiar, explică de ce inegalitatea averii a crescut mai puțin în Europa decât în Statele Unite, explică o lucrare de specialitate din urmă cu doi ani. Totuși, autorii remarcă faptul că Europa de Est iese în evidență prin cea mai mare concentrare de avere în rândul celor mai bogați 1% dintre rezidenți.
Banca elvețiană UBS spune că cei mai bogați 10% dintre români dețin mai mult de jumătate din averea din țară. Vârful de 1% are în buzunar peste 23% din avuție.