- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii bat recorduri la returnat sticle. Rata de colectare din septembrie a fost de peste 81 la sută!

18 Oct, 23:12 • Anghel Valentin
Românii sunt tot mai activi la returnarea ambalajelor din sticlă, plastic și aluminiu. Rata lunară de colectare a ajuns, în septembrie, la procentul record de 81 la sută, potrivit datelor făcute publice de administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), RetuRO.
Românii bat recorduri la returnat sticle. Rata de colectare din septembrie a fost de peste 81 la sută!

E limpede, obiceiul returnării ambalajelor reciclabile se răspândește tot mai mult la noi în țară. O demonstrează datele centralizate de RetuRO, potrivit cărora românii par să-și fi propus să bată recorduri în materie de returnat sticle.

În septembrie 2024, rata de colectare a ajuns la peste 81 la sută, ceea ce înseamnă un record. Comparativ, rata de colectare din august a fost de 78 de procente, potrivit RetuRO.

Citește și Aurul răstoarnă tabloul investițiilor. Nou record la orizont!

Bilanțul total pe zece luni (decembrie 2023 – septembrie 2024) arată un alt record: după lansarea SGR, românii au returnat 2,32 miliarde de ambalaje, conform aceleiași surse.

O altă cifră impresionantă este masa totală a ambalajelor returnate în intervalul decembrie 2023 – septembrie 2024: circa 144.000 de tone! Această cantitate, precizează RetuRO, a fost predată către reciclatori, asigurând reintegrarea materialelor în circuitul economic pentru fabricarea de noi ambalaje.

Românii au tot mai multă încredere în SGR

„Rezultatele remarcabile obținute de SGR într-un timp atât de scurt reflectă nu doar necesitatea acestui sistem, ci și creșterea încrederii românilor, care consideră sistemul un partener în eforturile de reducere a deșeurilor și de promovare a reciclării. Succesul implementării Sistemului de Garanție-Returnare în România se datorează în mare măsură unui cadru legislativ solid care a facilitat mobilizarea și cooperarea tuturor actorilor implicați – de la autorități, producători, marii retaileri și până la mici comercianți și consumatori. Fără un cadru legislativ clar și fără obligațiile prevăzute de lege, este puțin probabil ca adoptarea acestui sistem să fi fost la fel de rapidă și de extinsă. În egală măsură, sprijinul din partea actualului guvern, care a înțeles importanța acestui proiect pentru viitorul sustenabilității în România, a fost esențial în etapa de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare, prin deschiderea de a analiza și discuta propunerile de adaptare a cadrului legislativ pentru a asigura o mai bună funcționare a sistemului, astfel încât acesta să răspundă cât mai bine așteptărilor și nevoilor tuturor părților implicate. Acest exemplu subliniază rolul fundamental al reglementării în catalizarea schimbărilor pozitive pe piață”, spune Gemma Webb, CEO și președinte al directoratului RetuRO.

RetuRO a dezvoltat o infrastructură cu șapte centre regionale de numărare și sortare a ambalajelor, aflate în județele Prahova (Ariceștii Rahtivani), Dolj (Almăj), Bacău (Nicolae Bălcescu), Brașov, Cluj (Bonțida), Ilfov (Otopeni) și Timiș (Giarmata). Centrele regionale, alături de cele gestionate în parteneriat cu alți operatori la nivel național, permit procesarea a peste șapte miliarde de ambalaje pe an. Pe de altă parte, datorită extinderii infrastructurii, RetuRO a creat peste 800 de locuri de muncă ”verzi”.

RetuRO este o companie ce funcționează pe principiul ”not for profit” – eventualul profit în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit exclusiv în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați – Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) – și un acționar public, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

Citește și Miturile care induc călătorii în eroare atunci când cumpără bilete de avion. Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod real?