Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei, a făcut o proiecție optimistă legată de modul în care vor evolua randamentele celor care au luat titluri de stat în anul 2024. Astfel, acesta anticipează randamente de 5-6%. Această prognoză vine în contextul unor schimbări economice semnificative și a unei perspective de revenire a piețelor financiare, arată Ziarul Financiar.
Într-o mișcare menită să susțină această direcție, se discută intens despre posibilitatea creșterii numărului de titluri de stat, emisiuni Fidelis. Această strategie ar putea aduce beneficii nu doar din punct de vedere al atragerii de investitori, ci și în ceea ce privește consolidarea finanțelor statului. Cu toate acestea, decizia finală privind creșterea emisiunilor Fidelis va trebui luată cu atenție, ținând cont de riscurile și oportunitățile specifice momentului economic actual.
Reducerea inflației și, implicit, scăderea ratelor dobânzilor de către Banca Națională a României vor genera o descreștere a curbelor randamentelor pentru aceste titluri de stat în 2024. În esență, acest fenomen indică faptul că investitoriise pot aștepta un randament mai mic în urma achiziționării acestor titluri de stat.
Te-ar putea interesa și: Vești bune pentru donatorii de sânge. Ministerul Finanțelor anunță dobânzi mai bune pentru titlurile de stat Fidelis
Pe de altă parte, există o perspectivă de crestere a numărului de emisiuni de titluri de stat Fidelis, un program lansat trimestrial începând cu vara anului 2020. Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, a subliniat că există discuții în curs cu băncile intermediare pentru a evalua posibilitatea și fezabilitatea acestei creșteri. Această strategie ar putea contribui la stimularea interesului investitorilor și la consolidarea pieței financiare, având în vedere contextul economic actual și proiecțiile favorabile legate de inflație și dobânzi.
Ministerul Finanțelor a strâns un total de 24,5 miliarde de lei, aproximativ 5 miliarde de euro, de la investitori prin intermediul întregului emisiunilor de titluri de stat către populație. Anul trecut, s-au obținut 9,4 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) în cadrul acestui program, reprezentând o parte semnificativă din suma totală.
Deși dobânzile la titlurile de stat românești sunt superioare celor oferite de depozitele bancare, ele nu au reușit să compenseze pierderea puterii de cumpărare, în ciuda obiectivului inițial al investiției de a aduce un surplus. După cum arată o analiză făcută de Europa Liberă, în perioada 2021-2024, titlurile de stat au prezentat randamente mai avantajoase decât depozitele bancare. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste opțiuni de investiții nu a reușit să depășească rata inflației. Prin urmare, în cel mai favorabil scenariu, investitorul a reușit doar să-și mențină puterea de cumpărare a sumei investite inițial. În anii 2021 și 2022, însă, puterea de cumpărare a fost erodată, deoarece dobânzile acordate nu au reușit să țină pasul cu inflația.
Citește și: Titlurile de stat Fidelis au atras 570 de milioane de lei şi 186 de mililoane euro în euro