Românii ce au credite bancare vor plăti rate mai mari, din moment ce indicele ROBOR a crescut. La începutul anului, indicele ROBOR la 3 luni era de 6,21%, față de luna ianuarie a anului 2023, atunci când era de 7,56%.
Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la procentul de 5,62% pe an de la 5,60%, iar indicele ROBOR la 12 luni a urcat la 5,66% de la 5,65%.
Referitor la indicele de referință pentru creditele consumatorilor, sau IRCC, care este reglementat de OUG 19/2019, acesta este, în prezent, de 5,99% pe an, formula de calcul a acestuia fiind media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II al anului 2024. Acestea sunt în creștere, față de cele din trimestrul anterior, atunci când era 5,86%.
În luna mai a anului 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019, ce modifică modul în care se calculează rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Actul normativ a stabilit acest indice, calculat trimestrial, exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare.
Evoluția ROBOR este influențată de diferiți factori, cei mai importanți referindu-se la inflație, lichiditatea de pe piață, politica fiscală și politica monetară a Băncii Naționale a României.
Recent, BNR a majorat prognoza de inflație pentru finalul lui 2024 până la 4,9%, iar Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a sugerat că banca centrală nu are vreun scenariu exploziv, inflația urmând să rămână sub 5%.