În această perioadă greu încercată de criza economică, românii cer mai mult sprijin atunci când vine vorba despre plata facturilor. Pentru a trece cu bine de datorii, oamenii primesc ajutor din partea Guvernului, însă mulți se blochează atunci când văd cât de greu este procesul de birocrație.
În primă fază, oamenii sunt nevoiți să facă drumuri la poștă pentru a-și plăti facturile, iar asociațiile de proprietari trebuie să completeze certificatele de validare a datoriilor pentru a putea face plățile către furnizori. În acest context, îngrijorarea administratorilor de bloc este că vor rămâne cu facturile neplătite până în momentul în care statul român se va gândi să îi sprijine mai mult, anunță Observator.
Pentru a beneficia de ajutorul de la stat, românii care au încălzire în sistem centralizat vor fi nevoiți, în primul rând, să ceară asociației de proprietari un certificat de validare a datoriei pe care o au la căldură.
„Deoarece nu avem factură în relația dintre asociația de proprietari și locatarii care stau în bloc, ci există doar un tabel cu cheltuielile care se defalcă lunar, am luat decizia de a elibera asociațiilor de proprietari un certificat de validare a datoriei. Un document din care să reiasă suma pe care o datorează beneficiarul pentru căldură”, susține Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, potrivit observatornews.ro.
Însă drumurile nu se opresc aici. Certificatul de validare a datoriei trebuie prezentat la oficiul poștal, împreună cu cardul de energie și actul de identitate. Pasul următor pentru a îndeplini condițiile este ca poșta să facă transferul bancar din contul beneficiarului în contul asociației de proprietari. Asociația de proprietari, la rândul ei, va plăti furnizorul de energie.
Ai mai putea citi și: Ministrul Petre Daea anunță primii bani din 2023 pentru agricultori! Cine primește ajutor din partea Guvernului
„Sunt niște etape birocratice pe care nu știu dacă puteam să le evităm. Sunt bani europeni care trebuie foarte bine justificați, pentru că astfel statul îi returnează. Administratorul va avea o sarcină în plus. Dar el oricum are în evidență consumatorii vulnerabili”, susține și Silvia Vlăsceanu, expert energie.
Conform autorităților din România, asociațiile de proprietari vor primi certificatele de validare a datoriilor încă din prima lună a anului acesta. Administratorii vor fi trebui să calculeze sumele de la întreținere și să completeze pe certificate doar întreținerea la căldură.
„Noi nu putem să decontăm apa caldă menajeră, nu putem să decontăm curentul electric pe părțile comune. Noi plătim doar componenta de căldură, iar diferența rămâne de achitat de către beneficiar”, spune Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.
Guvernul Român a anunțat că are la dispoziție un miliard de euro, bani europeni, cu care va ajuta persoanele vulnerabile să își plătească facturile la energie. Este vorba despre românii cu venituri lunare de până în 2.000 de lei, care vor primi 1.400 de lei, în două tranșe, una în martie, cealaltă în septembrie.
Ai mai putea citi și: Românii ar putea rămâne fără pensii în 2023?! Marius Budăi: „Noi trebuie să luăm măsuri, trebuie să fim pro-activi”