- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Românii preferă să îşi ţină economiile cash la saltea sau în bănci, dar în valută

19 Aug, 17:53 • Dobran Viorel
Românii preferă să își țină economiile cash, în moneda europeană. Compatrioții noștri au cea mai mică încredere în bănci, arată un sondaj realizat de Banca Naţională a Austriei. Sondajul a analizat 9 țări din vecinătatea Austriei.
Românii preferă să îşi ţină economiile cash la saltea sau în bănci, dar în valută

În timp ce se pune problema tot mai acut problema renunţării la cash în toată Uniunea Europeană, românii rămân fideli cash-ului. Întrebați cum și-ar plasa economiile, reprezentând echivalentul a două salarii nete, o treime dintre români preferă depozitele în euro, față de 17% dintre polonezi, 11% dintre cehi sau un sfert dintre maghiari, potrivit Hotnews.

Dacă ar face un credit mai consistent, românii ar folosi banii pentru a-și lua o casă sau o mașină.

Bulgarii l-ar folosi pentru renovarea casei sau pentru consum, cehii și-ar lua o casă sau ar renova-o pe cea pe care o au, la fel ca maghiarii și sârbii.

Doar 0,6% dintre românii chestionați s-ar împrumuta pentru a investi banii în educația lor.

Sondajul a fost publicat în iulie 2024 și acoperă următoarele țări: România, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina.

ADIO bani cash! Cum se vor face plățile de acum înainte. Schimbări majore au fost anunțate

Reguli noi pentru comercianții care acceptă tranzacții cu bani cash. Uniunea European a elaborat un regulament care stabilește condițiile în care se pot face astfel de operațiuni.

Regulamentul nr. 1.624/2024 a apărut recent în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se va aplica direct în toate statele membre. Astfel, autoritățile naționale nu vor trebui să adopte acte normative suplimentare, regulile fiind obligatorii pentru toată lumea.

Oficialii de la Bruxelles sunt îngrijorați de riscurile pe care le comportă tranzacțiile cu bani numerar. Drept care au impus reguli noi pentru comercianții care efectuează astfel de operațiuni. Acestea vor intra în vigoare de la 10 iulie 2027, conform avocatnet.ro.

Plățile cash, restricționate pentru o categorie de români. Marcel Boloș: „Este un lucru de normalitate”

Noul regulament adoptat de Uniunea Europeană limitează plățile cu numerar la cel mult 10.000 de euro. Noile reguli sunt valabile în cazul plăților către comercianții de bunuri sau prestatorii de servicii, dar și în cazul operațiunilor dintre firme. Măsura se aplică indiferent dacă o tranzacție de peste 10.000 euro se face printr-o singură plată sau prin mai multe plăți.

Persoanele care comercializează bunuri sau prestează servicii pot accepta sau efectua o plată în numerar numai până la concurența sumei de 10 000 EUR sau echivalentul în moneda națională sau în valută, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care par a avea o legătură între ele”, prevede regulamentul european.

Documentul stabilește că pentru operațiunile cash cu sume peste 3.000 de euro, devine obligatorie identificarea persoanei care face plata.
Aceste reguli care impun plafonul de 10.000 de euro în cazul tranzacțiilor cu numerar nu se aplică în anumite situații. Sunt exceptate persoanele fizice, dacă acestea nu acționează în exercițiul profesiei. De asemenea, nu sunt supuse măsurilor depunerile, de către persoane fizice, sau deschiderea depozitelor la bănci comerciale. În astfel de cazuri, tranzacțiile sunt raportate către instituțiile care se ocupă de spălarea banilor.

Cum pot economisi românii cu salarii și pensii mici. Se preferă cash
Cum pot economisi românii cu salarii și pensii mici

În schimb, autoritățile europene instituie obligativitatea identificării plătitorului în cazurile în care plățile depășesc 3.000 euro.

„Prin derogare (…), entitățile obligate aplică cel puțin măsurile de precauție privind clientela [privind identificarea clientului și verificarea identității clientului] atunci când efectuează o tranzacție ocazională în numerar în valoare de cel puțin 3 000 euro sau echivalentul în monedă națională, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin tranzacții legate între ele”, scrie în regulament.

Prin interzicerea plăților numerar pentru sume mai mari de 10.000 de euro se dorește reducerea riscurilor de spălare a banilor. Drept care, încălcarea acestor reguli va fi sancționată de fiecare stat național. Autorii regulamentului recomandă ca pedepsele să fie descurajante pentru cei ce inteționează să încalce legea.

 

Regulamentul european va intra în vigoare în vara lui 2027 și va fi aplicat direct, în forma în care a fost elaborat, de toate statele membre. Documentul prevede că autoritățile naționale pot adopta și limite inferioare celei de 10.000 de euro, pentru plățile în numerar. Acest lucru va fi posibil doar după consultarea prealabilă cu Banca Centrală Europeană. În cazul în care apar modificări, statele membre au obligația să notifice Comisia Europeană.

Citeşte mai ulte depsre acest subiect şi aici

Țara în care bancnotele și monedele sunt pe cale de dispariție. E dificil să plătești cu cash

Acolo unde există legislație care limitează plățile sub praguri sub 10.000 de euro, regulile se vor aplica în continuare. Dar și în astfel de situații, trebuie notificată Comisia Europeană.

În prezent, legea românească, nr. 129/2019, prevede că tranzacțiile în numerar de la 10.000 de euro în sus trebuie raportate autorităților din domeniul prevenirii spălării banilor.

Câţi bani e bine să ai în casă „la saltea”, ca fond de urgenţă. Recomandarea experţilor

Dobânzile negative au făcut ca românii să ţină mai degrabă banii în case decât să crească profitul băncilor. Obiceiul continuă să fie practicat chiar și în zilele noastre, în ciuda faptului că numeroși experți financiari susțin că nu este cea mai inspirată alegere.

Dacă în trecut, banii păstrați în casă erau o practică des întâlnită, specialiștii ne atrag atenția că veniturile pot fi ținute și sub alte forme. Nu trebuie să uităm că, o dată ce ne hotărâm să păstrăm banii în casă, există riscul să rămânem fără ei, în cazul unei spargeri sau al unui furt.

Totuşi, este recomandat să avem nişte bani în casă, un aşa-numit fond de urgenţă, care să însemne cam şase salarii. Analist financiar: „E bine să punem bani deoparte regulat, în fiecare lună, pentru obiectivele noastre”.  „Este bine să punem bani deoparte regulat, în fiecare lună, pentru obiectivele noastre, adică să ne plătim pe noi înşine.

Rate mai mici pentru sute de mii de români cu credite legate de ROBOR

În momentul în care ne-a intrat salariul, în secunda doi dacă se poate să facem o plată automată într-un cont, pentru obiectivul nostru personal. În primul rând, trebuie să strângem pentru un fond de siguranţă.

E bine să ai 3-6 salarii dacă se poate, să intri în ei în momentul în care se întâmplă ceva neprevăzut. De asemenea, este bine să avem şi bani la bancă, tot în caz de situaţii neprevăzute, însă în această situaţie, e indicat să fie mai mulţi bani, ne sfătuiește Irina Chițu, analist financiar.

Raed Arafat cere bani cash în casă şi pentru starea de urgenţă în caz de blackout

Șeful DSU a precizat recent că probabilitatea ca țara noastră să se confrunte cu situații de întrerupere a energiei electrice așa cum s-a întâmplat recent în Republica Moldova și Ucraina este foarte mică, însă se pot produce pene de curent ce nu au legătură cu războiul, dând exemplu viscolul de acum câțiva ani care a lăsat mai multe gospodării din vestul și sudul țării fără electricitate.

Legea Cash

Pentru astfel de situații, Raed Arafat a punctat că toate infrastructurile critice esențiale, cum sunt spitalele, ar trebui să aibă generatoare care să fie puse în funcțiune imediat după întreruperea alimentării cu energie.

„La nivelul protecţiei civile, la nivelul DSU, noi ne-am dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare, de genul celor pe care le-am folosit în vestul ţării pentru câteva zile (…).

Astea pot fi puse la dispoziţie imediat şi conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt instituţii de importanţă majoră”, a afirmat şeful DSU.

Arafat a făcut și câteva recomandări pentru populație, explicând care sunt obiectele pe care românii ar trebui să le aibă mereu în casă în cazul unei pene de curent.

„Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare.

Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă.

Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casă, de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte, un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu”, a explicat Raed Arafat.

Astfel, din trusa pentru situații de urgență nu ar trebui să lipsească pături, lanterne, mâncare neperisablă, apă, o rezervă de medicamente și bani cash, în cazul în care funcționarea ATM-urilor este compromisă.

Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a adăugat acesta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci