- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Românii sfidează inflaţia cu depozite bancare. Câți bani câștigi într-un an dacă pui 1.000 de euro într-un depozit bancar

01 Jul, 12:35 • Dobran Viorel
În ciuda creşterii preţurilor la produsele de bază, românii nu renunţă la a avea măcar un depozit bancar. "Peste 76.000 de cetăţeni” aveau în martie anul acesta depozite bancare de peste 100.000 de euro, conform statisticilor din luna martie.
Românii sfidează inflaţia cu depozite bancare. Câți bani câștigi într-un an dacă pui 1.000 de euro într-un depozit bancar

Este inflaţie, se anunţă criză economică, dar mai tot românul învăţat cu cash-ul la saltea sau la ciorap, cum se spune popular, are grijă să deţină un depozit bancar sau mai multe pentru că, nu-i aşa?, nu se ţin toate ouăle în acelaşi coş.

Depozit bancar de peste 100.000 de euro pentru 75.000 de români

Conform statisticilor oficiale, 76.746 de cetăţeni români aveau la sfârşitul primelor 3 luni din acest an depozite bancare mai mari de 100.000 de euro cu o valoare cumulată de 16,5 miliarde de euro, potrivit ultimelor date furnizate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Numărul românilor cu depozite bancare mai mari de 100.000 de euro a înregistrat un salt record, urcând cu aproape 11.000 în primele 3 luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.

Câţi bani poţi strânge din alocaţia elevilor în cei 12 ani de şcoală. Bani la saltea vs. depozit bancar vs. investiţie la bursă

Valoarea sumelor economisite s-a majorat cu aproape 10 miliarde de lei sau 2 miliarde de euro. Soldul total al depozitelor populaţiei în lei şi valută a ajuns la 345 de miliarde de lei, peste 69 de miliarde de euro, la finalul lunii martie.

În contextul în care cheltuielile sunt uriașe, iar economiile scad pe zi ce trece, românii caută cele mai bune modalități de a-și păstra puținii bani pe care îi mai au.

O opțiune de luat în considerare este depozitul bancar, care poate oferi o anumită siguranță și un randament garantat, în funcție de banca aleasă și de moneda în care se face depozitul.

Modificările dobânzilor la depozitul bancar

Majoritatea băncilor din România au operat modificări semnificative ale dobânzilor la depozite atât în luna mai, cât și în luna iunie. Tendința generală a fost de majorare a dobânzilor pentru depozitele în valută și de scădere a dobânzilor la depozitele în lei.

Potrivit finzoom.ro, dobânzile au fost ajustate cu valori cuprinse între 0.10 și 1.75 puncte procentuale în sus, însă au existat și cazuri de reduceri, cu valori între 0.10 și 1.50 puncte procentuale.

Un total de 15 bănci au implementat aceste modificări, afectând depozitele în lei, euro și dolari. Această variabilitate a dobânzilor poate influența semnificativ decizia consumatorilor privind locul unde să-și plaseze economiile.

De exemplu, pentru un depozit bancar de 5000 de lei, pe o perioadă de 12 luni, câștigul poate varia între 117 lei și 380 de lei, în funcție de banca aleasă.

Depozitul este un produs oferit de  băncile comerciale care constă în depunerea uneisume de bani într-un cont bancar, pe o perioadă definită, pentru care banca de regulă plătește o dobândă. Depozitul bancar este și o formă de investiție, încât banii economisiți îți pot aduce un>randament.

Depozit bancar

Avantajele și dezavantajele unui depozit Bancar

Pentru cei care aleg să își depoziteze economiile în euro, câștigurile sunt considerabil mai mici. Un depozit de 1000 de euro, constituit pentru o perioadă de 12 luni, poate aduce un câștig de doar 27 de euro.

Este important de menționat că există și bănci unde, la scadența depozitului, clientul poate retrage mai puțin decât a depus inițial, cu până la 36 de euro în minus.

Această realitate subliniază necesitatea de a analiza cu atenție ofertele băncilor și de a calcula potențialele câștiguri sau pierderi înainte de a constitui un depozit bancar.

Bani albi pentru zile negre, se anunţă criză financiară

Situația fiscală a României se va deteriora mult peste așteptări în acest an electoral. Deficitul bugetar, în loc să scadă, așa cum era programat, va merge la peste 7% din PIB, ca în al doilea an de pandemie. Doar creșterile de taxe vor putea reduce deficitul bugetar de anul viitor: creșterea taxei pe valoare adăugată, a accizelor, a taxelor pe proprietate și mărfuri. Sunt avertismentele UniCredit Bank, care se așteaptă ca din 2026 să fie introdusă și taxarea progresivă a veniturilor.

Toți românii trebuie să știe asta. Ce se întâmplă cu dobânzile la depozitele bancare în luna iunie

„Din cauza alegerilor parlamentare care vor avea loc foarte târziu în acest an, vedem acum riscul ca deficitul bugetar să depășească 7% din PIB în 2024, cu excepția cazului în care guvernul reduce cheltuielile sau decide să facă arierate. Acestea din urmă ar afecta eforturile de anul viitor de a strânge băierile pungii”, transmit, într-un document analizat de Profit.ro, Dan Bucșa, economist șef pentru Europa Centrală și de Est la UniCredit Londra, respectiv Anca Negrescu, senior economist UniCredit Bank România.

Situația fiscală a fost aruncată în aer de poziția partidelor de guvernare în acest an cu patru rânduri de alegeri. Salariile la stat și pensiile au crescut în acest an și din septembrie urmează o nouă majorare a pensiilor, ceea ce va contribui la cel mai ridicat deficit fiscal din regiune.