- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Românii, tot mai atrași să cumpere mașini noi. Cât sunt dispuși să plătească pe o mașină

24 Oct, 15:56 • Andrei Alina
Peste un sfert din români caută să cumpere mașini noi, iar peste 50% dintre aceșta sunt interesați de autoturisme cu o valoare de peste 15.000 euro, potrivit unui studiu Autovit. În topul celor mai căutate mașini noi pe Autovit.ro sunt Dacia Duster, Hyundai Tucson, Ford Kuga, Mercedes-Benz G, Mercedes-Benz S-Maybach.
Românii, tot mai atrași să cumpere mașini noi. Cât sunt dispuși să plătească pe o mașină

Autovit.ro, cea mai mare platformă online din România pentru vânzarea și cumpărarea de mașini, anunță o creștere importantă în sectorul autoturismelor noi. Un studiu recent realizat de Autovit.ro relevă schimbări notabile în comportamentul consumatorilor și preferințele acestora în ceea ce privește achiziția de vehicule noi: 36% dintre respondenți caută în mod activ mașini noi pe Autovit.ro, iar peste 50% dintre acești utilizatori sunt interesați de autoturisme cu o valoare de peste 15.000 euro.

Citește și: Lovitură pentru românii cu mașini pe benzină! Noua taxă intră în vigoare din 22 octombrie!

Mai mult, conform studiului desfășurat la nivel național, peste 50% dintre aceștia intenționează să achiziționeze un vehicul în maxim 12 luni.

„Platforma noastră oferă acum o experiență completă, conectând cumpărătorii cu o gamă largă de opțiuni, de la mărci accesibile până la modele premium.”

Platforma a înregistrat o creștere de aproximativ 11% a numărului de anunțuri pentru mașini noi în perioada ianuarie – septembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În prezent, aproximativ 2.500 de oferte de mașini noi sunt listate pe Autovit.ro, reprezentând circa 6% din totalul anunțurilor.

Citește și: Cele mai ieftine mașini care îți fac portofelul fericit. Întreținerea e foarte accesibilă!

 

Românii interesați de mașini pe benzină și hibride

Dintre mașinile noi listate, aproximativ 12% sunt vehicule electrice, reflectând interesul crescând pentru mobilitatea sustenabilă. Topul căutărilor este dominat de vehiculele cu motoare pe benzină și hibride, indicând o tranziție graduală către tehnologii mai ecologice.

Cele mai căutate mărci și modele de mașini noi pe Autovit.ro includ: Dacia Duster, Hyundai Tucson, Ford Kuga, Mercedes-Benz G, Mercedes-Benz S-Maybach, Mercedes-Benz S, Skoda Superb, Skoda Octavia, Kia Sportage și Toyota C-HR.

Prețurile mașinilor noi listate pe platformă variază semnificativ, de la modele accesibile precum Aixam Miniauto, la 6.300 euro, până la mașini de lux precum Ferrari Purosangue, la 772.000 euro.

De exemplu, pentru un Mercedes-Benz prețurile variază între 32.000 și 170.000 de euro, BMW – între 41.000 și 160.000 de euro, Ford – cu prețuri care pornesc de la 37.000 euro și ajung la 159.000 de euro, dar și Volkswagen, cu prețuri cuprinse între 31.000 și 61.000 de euro.

Totodată, studiul care a inclus un eșantion de 1.175 de respondenți, a arătat că 42% dintre aceștia sunt interesați de soluții de finanțare pentru achiziția de vehicule, iar principalele criterii de achiziție sunt prețul, perioada de garanție și termenul de livrare.