România are unul dintre cele mai deficitare sisteme de sănătate de pe continent și deține primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze prevenibile şi tratabile. Acest fapt a determinat tot mai mulți pacienți să aleagă tratamentele medicale din alte ţări, iar România ajungând astfel, sa aibe datorii de 324 de milioane de euro, față de statele unde aceștia s-au tratat.
Sistemul medical din România se confruntă cu mari neajunsuri, situația lui fiind una critică în ceea ce privește tratamentul oferit cetățenilor.
La noi în țară, exceptând anumite lucruri şi acelea fiind în mediul privat, domeniul sanitar pare că nu evoluează în nicio direcție. Ministrul Sănătăţii mai face câte o înștiințare din când în când privitoare la vreun proiect, dar multe nu se concretizează.
România înregistrează cea mai mare rată din UE la decese din cauze prevenibile și tratabile, pentru că țara nu asigură nicio strategie eficientă de prevenție, iar investitiția aici e aproape inexistentă. Cauzele majore de deces sunt bolile cardiovasculare, cancerul, accidentele vasculare cerebrale și bolile respiratorii.
Românii sunt de altfel, printre europenii care cheltuie cele mai mari sume din propriul buzunar pentru serviciile medicale. Un studiu a făcut cunoscut faptul că pacienții din România, au fost măcar o dată puși în situația de a plăti suplimentar sau de a oferi un dar pentru un medic sau o asitentă pentru a li se asigura atenție.
Ai mai putea citi și: Codul Rutier 2024. Lista cu medicamente care pot influența testele antidrog. Substanțele de care șoferii nu trebuie să se atingă
Țara noastră datorează peste 324 de milioane de euro statelor în care au fost trataţi cetăţenii noştri. Doar în ultimul an suma s-a ridicat cu peste 29%.
Printe țările la care România are cei mai mulți bani de dat este Germania care avea de încasat de la noi la începutul anului, 130,4 milioane de Euro.
Pe locul doi se află Spania, la care suntem datorâm aproape 49 de milioane de Euro, iar pe locul trei se este Italia, cu 43,6 milioane de Euro.
Lista datoriiloe urmărește și Franţa, Austria, Ungaria, Marea Britanie, Elveţia sau Suedia.
De la începutul lui 2024 şi până în prezent, o parte din aceste datorii s-au mai achitat.
Conform ultimilor sondaje, șase din zece români sunt nesatisfăcuți de modul în care funcționează sistemul public de sănătate din ţara noastră.
Ai mai putea citi și: Teama de ace nu mai e o problemă! Vaccinul antigripal nazal este gratuit pentru români!