Fondul de Energie Kazah-Român (FIEKR), prin Rompetrol, anunță faptul că a renunțat la două investiții pe care le planificase pentru platforma petrochimică de la Petromidia. După cum notează Economica, aceasta este singura astfel de platformă care mai funcționează în România și se confruntă cu pierderi semnificative.
„Se aprobă, cu majoritate, retragerea din Proiectele Selectate a Proiectului privind construirea unei instalații de deparafinare catalitică în interiorul rafinăriei Petromidia, aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor din data de 21 februarie 2020”, se arată în una dintre hotărârile luate în legătură cu investițiile Rompetrol.
“Se aprobă, cu majoritate, retragerea din Proiectele Selectate a Proiectului privind conversia instalației de HPDE (polietilenă de înaltă densitate – n.red.) în PP (polipropilenă – n.red.) aferentă sectorul petrochimic al Rompetrol Rafinare, aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor din data de 21 februarie 2020”
, se arată într-un alt document Rompetrol.
Prevederile apar într-o decizie a Adunării Generale a Acționarilor FIEKR, adoptată în ultima parte a lunii noiembrie și publicată recent în Monitorul Oficial.
Înfiinţat în octombrie 2018, FIEKR este deţinut de KMG International şi Statul Român prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie – SAPE și are ca obiectiv principal şi strategic dezvoltarea de proiecte energetice în România. În acelaşi timp, cei doi dețin în comun și Uzina Termoelectrică Midia şi Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, unicul producător de polimeri din România.
Momentan, în România mai există o singură platformă petrochimică, Petromidia a Rompetrol, grup controlat de compania petrolieră națională din Kazahstan, KazMunayGas. Din nefericire, aceasta merge însă în pierdere. Potrivit rapoartelor de din primele nouă luni ale anului trecut, segmentul de petrochimie a raportat o pierdere netă de 64,5 milioane de dolari, cu 2% mai mari decât cele aferente în primele nouă luni ale anului precedent. Producția de polimeri a scăzut cu 16%, la 78.000 de tone, iar totalul vânzărilor diviziei a scăzut cu 14%, la 91.000 de tone.
„Rezultatele diviziei petrochimice au fost influențate de condițiile de piață nefavorabile (cotații în creștere la materia primă și produsele finite, cererea în scădere, nivelul costurilor logistice) care au determinat o funcționare discontinuă a instalației de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE). Aceasta folosește, ca materie primă, etilenă din import”, se arată în rapoartele Rompetrol.
Te-ar putea interesa și: Cutremur la Rompetrol! Compania a încheiat primele nouă luni din 2023 cu o pierdere de 3,5 mil. dolari, de la un profit de 161 mil. dolari înregistrat în anul precedent