- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

RoPay – primul serviciu românesc pentru plăți instant cu telefonul. Cum poate fi folosit

23 Oct, 13:55 • Andrei Alina
În România fost lansat RoPay, primul serviciu național care permite efectuarea transferurilor bancare instant, direct de pe telefonul mobil.
RoPay - primul serviciu românesc pentru plăți instant cu telefonul. Cum poate fi folosit

RoPay este serviciul național de plăți instant cu scanare cod QR, deep link, NFC (contactless) sau cu utilizarea numărului de mobil, dezvoltat de către TRANSFOND și băncile din România.

RoPay a fost dezvoltat de TRANSFOND și este oferit consumatorilor finali prin intermediul aplicațiilor de mobile banking ale băncilor comerciale din România.

În prezent, două bănci din România au implementat deja RoPay, iar alte patru sunt pe cale să-l adopte. Momentan serviciul permite doar plăți între persoane fizice, pe viitor se preconizează extinderea funcționalităților, inclusiv pentru tranzacțiile între persoane fizice și comercianți.

Citește și: Creditele ipotecare în 2024: Avantajoase sau nu pentru români?

 

Ce beneficii oferă RoPay

Unul dintre cele mai mari avantaje ale noului sistem RoPay are legătură cu utilizarea unor tehnologii moderne care simplifică procesul de plată.

RoPay integrează tehnologii precum NFC (Near Field Communication), scanarea și interpretarea codurilor QR. Acest lucru înseamnă că utilizatorii nu vor mai fi nevoiți să introducă manual date bancare complexe, cum ar fi codurile IBAN, reducând astfel riscul de erori și timpul necesar finalizării tranzacției, potrivit money.ro.

Citește și: Se dau 500 de lei GRATIS pentru copii. Banii vor putea fi folosiți pentru mâncare și haine

O altă caracteristică importantă a RoPay este faptul că nu presupune comisioane pentru transferurile între persoane fizice. Transferul de bani se realizează simplu, prin scanarea unui cod QR generat de persoana care face plata, iar destinatarul trebuie doar să aprobe tranzacția pe telefonul său.

Manual-de-Identitate-RoPay-2024