Compania Gazprom afirmă că sistarea exporturilor de gaz este urmarea faptului că Ucraina a refuzat reînnoirea acordurilor pe această temă.
”Din cauza refuzului repetat şi clar exprimat al părţii ucrainene de a reînnoi aceste acorduri, Gazprom a fost lipsit de capacitatea tehnică şi juridică de a furniza gaze pentru tranzit prin teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025. Începând cu ora 8:00, ora Moscovei (7.00 ora României – n.r., furnizarea de gaz rusesc pentru transportul său prin teritoriul Ucrainei nu se efectuează”, au precizat reprezentanții Gazprom, citați de news.ro.
Ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko, a spus că transportul de gaz rusesc prin Ucraina a fost sistat ”în interesul securităţii naţionale” și că
La rândul său, Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că transportul de gaze ruseşti prin Ucraina „a fost oprit, în interesul securităţii naţionale”, ceea ce reprezintă ”un eveniment istoric” în urma căruia ”Rusia îşi pierde pieţele” și ”va suferi pierderi financiare”.
”Am oprit tranzitul de gaze ruseşti. Acesta este un eveniment istoric. Rusia îşi pierde pieţele, va suferi pierderi financiare. Europa a luat deja decizia de a renunţa la gazul rusesc”, a spus Galuşcenko, potrivit Reuters.
Măsura luată miercuri înseamnă, pentru Ucraina, pierderi anuale de circa 800 de milioane de dolari din taxe de tranzit din partea Rusiei, în timp ce Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaz din lume, ar urma să piardă aproape cinci miliarde de dolari.
Ucraina era cea mai veche rută de tranzit a gazului din Rusia pentru Europa.
În 2015, la un an după anexarea Crimeei de către Rusia, Ucraina a încetat să cumpere gaz de la marea putere vecină.
După izbucnirea războiului din Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană şi-a accelerat eforturile de a-şi reduce dependenţa de energia furnizată de Rusia.
Sistarea exporturilor prin Ucraina nu a fost comentată deocamdată de oficialii europeni.
Republica Moldova, una dintre ţările cele mai afectate de măsura pusă în practică miercuri, a anunţat că va trebui să gândească reducerea cu o treime a consumului de gaz.
Dat fiind noul și complicatul context, majoritatea necesarului de energie electrică al Republicii Moldova, mai exact 62 la sută, va fi acoperită prin importuri din România. Restul necesarului ar urma să vină din producție proprie, potrivit unui anunţ al companiei SA Energocom.
Un efect imediat al sistării exporturilor de gaz rusesc prin Ucraina este acela că regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt furnizarea de încălzire şi apă caldă pentru populaţie.
Gazul livrat de ruși Republicii Moldova era destinat în totalitate regiunii separatiste transnistrene, unde există o mare centrală termoelectrică, la Cuciurgan. De aici se făceau livrări de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, la preţuri mai mici.
Gazprom a refuzat soluţia unei rute alternative pentru gazul către Transnistria (cum ar fi conducta TurkStream, prin Bulgaria şi România), invocând neachitarea unei pretinse datorii a Chişinăului, neconfirmată însă de un audit internațional.
Premierul moldovean Dorin Recean a acuzat Rusia că foloseşte energia drept ”armă politică”. El a mai spus că Guvernul Republicii Moldova analizează opţiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internaţional, pentru a-și proteja interesele naţionale şi a cere despăgubiri.
Gazprom livra zilnic 5,7 milioane de metri cubi gaz către regiunea transnistreană.