Unii bugetari vor avea salarii majorate odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. În anumite domenii, precum digitalizare şi IT, unde în prezent angajaţii de la stat sunt plătiţi mai puţin faţă de cei de la privat, veniturile vor crește.
De asemenea, posturile vor fi ierarhizate pe o scală de la 1 la 12, unde 1 este un grad atribuit paznicului, iar 12 un grad atribuit preşedintelui României.
Ministerul Muncii a trimis către analiză scenariul pe care dorește să îl pună în aplicare în noua lege a salarizării, astfel că Guvernul vrea profesii ierarhizate, precum: gradul 1: paznic, spălătoreasă, secretar-dactilograf; gradul 4: polițist local, economist, asistent maternal profesionist; gradul 5: educatoare, învățătoare, asistent social; gradul 7: inspector vamal, profesor universitar, expert criminalist, dirijor, consilier parlamentar. Mai mult decât atât, salarizarea va fi și ea ierarhiată odată cu secționarea profesiilor: gradul 8: director, inginer șef cadastru, șef birou vamal, farmacist; gradul 9: judecător, decan, director medical, arhitect șef, programator IT; gradul 10: secretar general, manager spital, adjunct al procurorului general.
Reprezentanții Guvernului speră că astfel vor fi rezolvate inechităţile din sistem. Un exemplu clar este cel al administraţiilor locale, pentru că, aici, angajaţii care sunt pe aceleaşi funcţii au salarii diferite în funcţie de primăria sau consiliul judeţean unde lucrează.
O altă problemă pe care speră să o rezolve noua lege a salarizării este cea a sporurilor. Peste 50% din sporturile actuale din sistemul bugetar vor dispărea.
De asemenea, sporurile care vor rămâne vor fi plafonate la 20% din salariu.
Mai mult, niciun salariu la stat nu-l va depăşi pe cel al preşedintelui României, promit guvernanții.