- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cu cât cresc salariile profesorilor în 2023. Bugetul Educaţiei de anul viitor, cel mai mic din istoria recentă

07 Dec, 12:22 • Andrei Alina
Ministerul Educației este din nou ”Cenușăreasa” Guvernului, după ce politicienii au stabilit pentru anul 2023 un buget de 32,5 miliarde de lei, adică 2,1% din PIB, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor. Iată cum va influenţa acest lucru salariile din Educaţie.
Cu cât cresc salariile profesorilor în 2023. Bugetul Educaţiei de anul viitor, cel mai mic din istoria recentă

Raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă. În anul 2021, procentul de creștere pe sumă a fost similar, dar raportat la PIB Ministerul Educației a avut un buget de 2,2%. Acest lucru se va reflecta şi în salariile pe care le vor încasa profesorii şi ceilalţi angajaţi din învăţământ anul viitor.

Citeşte şi: Economistul Mircea Coșea, despre majorarea de salarii și pensii: „Nu va rezolva situația veniturilor în România”

 

Bătaie de joc la adresa profesorilor. Cu cât cresc salariile din Educaţie în 2023

Salariile profesorilor și ale angajaților din învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației, citate de edupedu.ro.

Potrivit datelor publice de la Ministerul Finanțelor, 275.175 de posturi ocupate în septembrie 2022, adică 21,9% din cei 1,25 milioane de salariați bugetari din România, sunt în Educaţiei. Practic, unul din cinci salariați la stat lucrează în Învățământ.

Citeşte şi: Salarii de 1.500 de euro pe lună. Care sunt joburile unde eşti plătit cu această sumă

Totalul cheltuielilor de personal, adică cheltuielile cu salariile sau de natură salarială, a fost în 2022 de 22 de miliarde de lei, iar pentru anul care urmează, 2023, aceste cheltuieli au o alocare de 23 de miliarde lei. Creșterea este de 4,36% – adică aceasta va fi, în medie, majorarea salarială pentru personalul din acest domeniu. În mod paradoxal, creșteri similare sau chiar mai mici sunt prognozate și pentru anii următori, potrivit fișei de buget publicate de Ministerul Finanțelor.

Din total buget alocat în acest proiect Ministerului Educației, cheltuielile cu salariile reprezintă 70%.

Urmărește Daily Business pe Google News