- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Salariile uriașe din administrația publică. Marcel Boloș explică de ce sunt diferențe enorme față de venitul mediu

15 Aug, 13:23 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat diferența dintre salariile din sectorul public și privat. Reforma salarizării unice va corela salariile cu indicatorii de performanță și sectorul privat.
Salariile uriașe din administrația publică. Marcel Boloș explică de ce sunt diferențe enorme față de venitul mediu

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat într-o conferință de presă de ce salariul mediu din administrația publică este semnificativ mai mare decât salariul mediu pe economie, cu o diferență de aproximativ 2.000 de lei.

Marcel Boloș a menționat că reforma salarizării unice este trebuie să elimine inechitățile și presiunile cauzate de protestele din sectorul public. Legea salarizării trebuie corelată cu indicatori de performanță și sincronizată cu ceea ce se întâmplă în sectorul privat, pentru a asigura o recompensare a funcționarilor publici, în funcție de rezultate și productivitate.

Te-ar mai putea interesa și: Ce este și cum funcționează CNP-ul fiscal. Marcel Boloș: „ANAF poate centraliza toate acele cumpărături”

Marcel Boloș a accentuat cât de important este să existe o concordanță între salariile funcționarilor și performanțele lor, subliniind că reforma va contribui la creșterea eficienței și la o mai bună gestionare a resurselor bugetare.

„De aceea avem o reformă, care se cheamă a salarizării unice, pentru ca să înlăturăm aceste decizii care apar uneori legitime, care vin de pe urma formelor de protest ale funcţionarilor din sectorul public. De aceea această lege a salarizării unice trebuie legată cu indicatorii de performanţă şi apoi corelată cu ceea ce se întâmplă în sectorul privat”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că diferența dintre salariile medii din sectorul public și cel privat nu este sustenabilă și trebuie corectată. El a explicat că, în lipsa unor mecanisme predictibile de stabilire a salariilor, sectorul public a fost supus constant presiunilor revendicărilor salariale.

„Orice analist economic când vede o asemenea discrepanţă între cele două tipuri de salarii, sau salariul mediu din sectorul public şi salariul mediu din sectorul privat, îşi pune o primă întrebare: de ce această diferenţă?

În toate statele moderne ale Uniunii Europene, cele două tipuri de salarii sunt corelate, dar fiindcă noi nu am avut mecanisme de stabilire a salariilor care să fie predictibile – a fost tot timpul sub presiunea celor care au avut revendicări şi au spus acum vrem majorare de salarii – ei, dacă o să avem un mecanism de salarizare care să fie în concordanţă cu mecanismele europene şi va fi legat de indicatori de performanţă şi corelat cu sectorul privat trebuie să se corecteze această inadvertenţă pentru că nu este de domeniul firescului.

În lipsa acestor mecanisme am ajuns în această situaţie, dar repet, sunt revendicări legitime ale sectorului public, cum şi sectorul privat face eforturile pentru ca noi să avem un nivel de remunerare corespunzător şi nu poate să vină decât din investiţii cu valoare adăugată mare”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și: Când se schimbă banii în țara noastră? Ce spune ministrul de Finanțe, Marcel Boloş, despre trecerea de la leu la euro