Canicula a determinat vânzări record la înghețată, astfel că producția crește pentru a face față comenzilor tot mai mari. Sezonul estival este în toi, iar proprietarii de localuri de la malul mării sunt în căutare continuă de angajați, dat fiind numărul mare de turiști aflați în această perioadă pe litoral.
Și mulți tineri sunt interesați să lucreze pe timpul verii pe litoral, atrași de ideea unor bani făcuți în perioada în care, oricum, sunt liberi.
Practic, tinerii care merg să lucreze vara pe litoral îmbină utilul cu plăcutul: câștigă bani în timp ce se pot bucura de mare și de vremea frumoasă.
Dar ce salarii se oferă pe litoral pentru job-urile sezoniere? Luăm astăzi exemplul unui vânzător de înghețată. Potrivit unui anunț al unui operator economic de la mare, un vânzător de înghețată ajunge să câștige și 3.500 de lei pe lună. Dar asta nu e tot. La această sumă se adaugă și un bonus, care se raportează la vânzările înregistrate în luna respectivă, potrivit gandul.ro
Prețurile din Mamaia nu sunt dintre cele mai prietenoase, chiar și în afara sezonului. De exemplu, dacă vă doriți să savurați o înghețată la plimbare, o să scoateți din buzunar – pentru o porție mică de înghețată de 70 de grame, cu două cupe – va trebui să scoateți din buzunar 20 de lei.
Dacă vreți mai mult, va trebui să mai adăugați 10 lei la fiecare cupă în plus. Un cornet special, un topping de ciocolată sau ceva frișcă naturală mai adaugă la preț câte 6 lei.
80 de lei pentru patru „amărâte” de înghețate! Atât ar trebui să scoată din portofel o familie cu doi copii. Și vorbim de luna martie. Astfel, nu ne putem abține să ne întrebăm care vor fi prețurile după 1 mai.
Ţările membre UE au produs anul trecut o cantitate de 3,2 miliarde litri, în creştere cu 5% faţă de situaţia din 2021, arată datele publicate luni de Eurostat.
În rândul statelor membre, Germania a fost cel mai mare producător de îngheţată în 2022, cu o producţie de 620 de milioane de litri, urmată de Franţa (591 milioane de litri) şi Italia (571 milioane de litri).
Pe locurile următoare se situează, în ordine: Spania (321 milioane de litri), Belgia (198 milioane de litri), Lituania (46 milioane de litri), Cehia (44 milioane de litri), Finlanda (38 milioane de litri) şi România (35 milioane de litri).
Pe lângă faptul că a fost cel mai mare producător în 2022, Germania a produs, în medie, şi cea mai ieftină îngheţată din UE, la un preţ de 1,5 euro per litru. Franţa a raportat un preţ mediu de 1,9 euro per litru, iar Italia un preţ mediu de 2,3 euro per litru de îngheţată, potrivit Agerpres.
La polul opus, cea mai scumpă îngheţată din UE a fost produsă în Austria, cu un preţ mediu de 7 euro per litru, urmată de Danemarca (4,4 euro per litru) şi Finlanda (2,8 euro per litru).
Tot în 2022, ţările membre UE au exportat 250 milioane de kilograme de îngheţată în afara spaţiului comunitar, cu o valoare de 930 de milioane de euro. În paralel, importurile de îngheţată din ţările non-UE s-au situat la 61 milioane de kilograme, cu o valoare de 203 milioane de euro. De la un an la altul, importurile din afara UE au scăzut cu 14%, în timp ce exporturile au scăzut cu doar 2%.
Franţa a exportat 53 de milioane de kilograme în 2022, fiind responsabilă pentru 21% din exporturile extra-UE de îngheţată, ceea ce o plasează pe primul loc în UE, urmată de Ţările de Jos cu 42 de milioane de kilograme exportate în 2022, sau 17% din totalul exporturilor extra-comunitare, Italia (31 milioane de kilograme sau 13%), Germania (28 milioane de kilograme sau 11%) şi Belgia (23 milioane de kilograme sau 9%).