Piața muncii se confruntă cu o criză accentuată, indiferent de nivelul ierarhic, de la personalul de curățenie, până la specialiști, middle și top management. Românii își doresc salariul tot mai mare, iar angajatori sunt puși în dificultate. De asemenea, aproximativ 65% dintre persoanele care își caută un loc de muncă au așteptări nerealiste în ceea ce privește salariul, iar dintre cei care sunt deja angajați, 42% afirmă faptul că se așteaptă la o majorare. Doar 18% dintre angajatori le împărtășesc această opinie, conformunui studiu elaborat la nivel global de EY.
Citește și: 2.500 de lei pentru o categorie de români. Cine are noroc să primească banii timp de un an
Majoritatea angajaților consideră că pentru funcția de sontabil senior, un salariu de 6000-7000 de lei este considerat nesatisfăcător, iar pentru poziția de inginer constructor salariul de 9000 de lei nu este acceptat de candidați, din același motiv. Această situație a început să se accentueze în ultimele luni, pe fondul creșterii inflației la nivelul de 15,3%, al modificarii codului fiscal și al optimizarii costurilor de către angajatori. Date fin aceste premise, diferența dintre așteptările românilor și ofertele agajatorilor a crescut semnificativ, născându-se o prăpastie adâncă.
În ultimele luni, 43% dintre români au declarat că sunt dispuși să își schimbe actualul loc de muncă, iar 80% au devenit mult mai pretențioși, cerându-le angajatorilor un program mai flexibil, posibilitatea de a lucra de acasă, salariu mai mare sau beneficii extrasalariale.
De asemenea, un sondaj realizat de Linked In a reliefat faptul că 90% din oamenii care își caută un loc de muncă preferă transparența salarială, pentru că acest lucru permite filtrarea candidaților încă din faza incipientă a procesului de recrutare. Conform platformei Best Jobs angajatorii care afișează salariul încă din anunțul de recrutare primesc cu 37% mai multe CV-uri, decât cei care păstrează confidențialitatea salariului, conform Wall Street
În tot acest context, angajatorii afirmă faptul că sunt dispuși să își majoreze bugetul destinat salariilor, însă își doresc ca angajații să aibă competențe sincronizate cu pretențiile salariale.
„Salariul trebuie să fie direct proporțional cu abilitățile și competențele angajatului, însă nu trebuie ignorate posibilitățiile angajatorului. Cei mai căutați sunt angajații cu vârste cuprinse între 30 și cel mult 40 de ani, dar aceștia sunt și cei mai pretențioși. În general, angajatorii evită persoanele foarte tinere, din cauza lipsei de experiență, dar și persoanele trecute de o anumită vârstă. Chiar dacă angajatorii sunt dispuși să majoreze bugetele, ei se așteaptă ca angajații să aducă plus valoare”, a explicat Cristina Profeanu, consultant resurse umane.
Alte articole: România, aproape de un dezastru economic. Semnal de alarmă al economiștilor: „Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!”