Câştigul salarial mediu net din România s-a diminuat cu 34 lei (0,7%) în luna august, față de iulie, până la 4.531 lei, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS), conform Economedia.ro. Salariul mediu brut a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,8%, adică cu 59 lei, și a ajuns la 7.258 de lei.
Sectorul IT a înregistrat cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu net în luna august, mai exact sume de 10.419 de lei, iar cele mici au fost în domeniul ospitalității: 2.542 lei.
Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna august față de iulie s-au înregistrat în domeniul extracției minereurilor metalifere. În acest caz, salariul mediu net lunar a fost de 5.181 lei, în creștere cu 14,6% față de luna anterioară.
O altă industrie care a prezentat o creștere substanțială față de luna anterioară este cea a extracției petrolului brut și a gazelor naturale. Aici, salariile au crescut cu 9,4% față de iulie și au ajuns la un nivel salarial mediu net lunar de 9.182 lei.
Citește mai multe: Cluj – cel mai scump „cămin” românesc. Cât este nevoit să plătească un student pentru o chirie
De asemenea, cele mai mari salarii medii lunare s-au înregistrat și în luna august în domeniul IT acestea atingând pragul de 10.419 lei fiind totuși în scădere cu 1,6% comparativ cu nivelul înregistrat o lună mai devreme.
În plus, în luna august s-au înregistrat și scăderi ale salariului mediu net față de luna iulie. Cele mai semnificative dintre ele au vizat sectorulul extracției cărbunelui superior și inferior cu -18,2%, precum şi în fabricarea produselor textile cu -5,5%.
În sectorul bugetar, în luna august 2023, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă în învăţământ (-1,1%), ȋn administraţia publică (-1,5%), iar ȋn sănătate şi asistență socială a crescut cu 2,1%.
Indicele câştigului salarial real a fost 98,8% în luna august 2023 față de luna iulie 2023, potrivit surselor.
„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, precizează INS, conform Economica.net.