În România, service-urile auto se confruntă cu o criză acută de profesioniști în domeniu, iar mecanicii auto calificați sunt tot mai greu de găsit. Piața muncii românească a exportat o mare parte dintre acești profesioniști, care sunt foarte bine plătiți în străinătate, iar în țară situația nu este diferită, salariile pentru mecanici fiind în continuă creștere, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Tinerii din România pot câștiga un salariu de 7.200 de lei. Ce trebuie să facă pentru acești bani
foto: salariu
Deși remunerațiile sunt atractive, diferențele de salariu între începători și profesioniștii cu experiență sunt considerabile. Un mecanic auto novice, aflat în perioada de ucenicie, poate câștiga un salariu de aproximativ 4.500 lei pe lună, în timp ce un profesionist cu experiență și abilitatea de a repara diverse mărci auto poate ajunge să încaseze până la 10.000 lei lunar.
„Salariile oferite de service-uri auto variază în funcție de experiență, de specializarea candidaților, dar și de complexitatea reparațiilor. Aceste venituri pot fi mai mari pentru cei care lucrează în service-uri cu un anumit renume în domeniu sau pentru cei care au certificări suplimentare”, precizează Roxana Drăghici, șefa de vânzări la eJobs România.
Patronii de service-uri auto sunt în căutare continuă de mecanici cu experiență, însă acest tip de specialist este din ce în ce mai greu de găsit, mulți dintre aceștia plecând să lucreze în afaceri proprii sau emigrând în țări unde remunerația este mai bună.
„Pentru anumite meserii, precum cea de electrician, instalator sau mecanic auto, observăm tot mai frecvent cazuri în care acești specialiști decid să lucreze pe cont propriu. În astfel de situații, veniturile lor pot crește semnificativ, în funcție de numărul de lucrări preluate”, a adăugat Drăghici.
Angajatorii din domeniu încearcă să atragă personal de calitate prin oferte salariale atractive și prin recrutare prin agenții specializate, cum ar fi eJobs România. Salariile pot varia și în funcție de specializarea candidaților, complexitatea reparațiilor sau renumele service-ului, iar un mecanic auto poate câștiga mult mai mult lucrând pe cont propriu, în funcție de numărul de lucrări preluate.
Pe lângă salariile mecanicilor, și alte profesii precum electricianii auto sau tinichigiile beneficiază de salarii atractive, în jurul valorii de 5.000-5.500 lei pe lună. În 2026, salariile angajaților din România vor deveni publice, în conformitate cu o directivă europeană care va oferi transparență și va permite compararea veniturilor între colegi.
„Fiecare salariat va putea să solicite salariile colegilor care prestează muncă similară, dar şi aceste salarii nu vor fi dezvăluite leu la leu, ci un interval mediu. E ca şi când îţi pui un anunţ de vânzare cu o maşină. Dacă nu-i pui preţul, nu e nimeni curios şi ăla e primul lucru de care întreabă oricine”, a afirmat un expert în legislaţia muncii.
Te-ar mai putea interesa și: Ce salariu net a ajuns să câștige un angajat în IT pe lună. La cât a ajuns salariul mediu în România