- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șase din zece români preferă să țină banii la saltea, deși trendul mondial este de trecere la economiile digitale

30 Dec, 15:33 • Anghel Valentin
Nu mai puțin de șase din zece români preferă să păstreze banii la saltea, deși trendul mondial este de trecere la economiile digitale, eliminându-se treptat numerarul.
Șase din zece români preferă să țină banii la saltea, deși trendul mondial este de trecere la economiile digitale

Potrivit unui raport al Băncii Naționale, numerarul este preferat în continuare de către români. Șase din zece români preferă să-și păstreze economiile în numerar, acest lucru fiind mai pronunțat în Moldova (70 la sută), în comparație cu Banatul și Ardealul (54 la sută), notează capital.ro.

Categoriile de vârstă cu cei mai numeroși adepți ai economiilor la saltea sunt 56-65 ani (64 la sută) și 18-35 ani (56 la sută). De ce aleg aceștia această variantă de economisire? Pentru anonimat, protecția vieții private şi siguranța oferită în situații de criză precum penele tehnologice sau riscurile cibernetice.

Un sfert dintre români nu au card bancar

În 2023, totalul banilor scoși din bancomate de români a fost de 257 miliarde lei și 820 milioane euro, cele mai mari sume fiind înregistrate în București, urmat de Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Cu toate acestea, rețeaua de bancomate rămâne subdezvoltată, cu o densitate medie de 51,6 ATM-uri la 100.000 de locuitori sau patru bancomate pe 100 km².

Pe de altă parte, un sfert dintre românii adulți nu dețin carduri bancare sau alte produse financiare. În acest context, BNR propune extinderea rețelei de bancomate în zonele rurale, chiar și în localități mici, dar şi reducerea costurilor aferente conturilor bancare.

La nivel mondial însă, trendul este trecerea la economiile digitale, ceea ce înseamnă dispariția treptată a numerarului.

Potrivit datelor de la Financial Derivatives Company Limited, în 2025, se așteaptă ca lumea să dețină peste două miliarde de carduri de credit active și doar aproximativ trei milioane de bancomate, ceea ce arată o trecere către economiile digitale, fără numerar.
În țările dezvoltate, precum Suedia și Coreea de Sud, eliminarea numerarului a fost accelerată de politicile guvernamentale și inovațiile din sectorul privat. Aceste țări au infrastructuri digitale solide, care permit fără probleme plățile electronice. Mai mult, pandemia de Covid a accelerat eliminarea numerarului, deoarece plățile contactless au devenit alternativa mai sigură la gestionarea numerarului fizic.
Un alt exemplu relevant este SUA, unde creșterea serviciilor ”Cumpărați acum, plătiți mai târziu” (BNPL) și integrarea criptomonedei în sistemele de plată semnalează rolul din ce în ce mai mic al banilor cash.
Pe altă parte însă, autoritățiel suedeze recomandă păstrarea de bani fizici pentru situații de urgență, ceea ce arată nevoia unei infrastructuri și mai rezistente în fața riscurilor digitale.
Zonele mai puțin dezvoltate însă, cum ar fi Africa, rămân în urmă la acest capitol, confruntându-se cu provocări de infrastructură, incluziune financiară scăzută și obstacolele politice. Totuși, în ultimii ani, Nigeria, de pildă, a făcut câțiva pași în adoptarea sistemelor de plată fără numerar, stimulată de politica Băncii Centrale a Nigeriei (CBN), potrivit Nigerian Tribune.
La nivel mondial, creșterea portofelelor digitale, a plăților contactless și a platformelor mobile banking a contribuit, de asemenea, la scăderea utilizării de numerar.
Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Și gândacii se mănâncă, nu-i așa? Colosul Sarantis, care în România deține fabricile Olympus, vrea să investească într-o crescătorie de insecte comestibile!
Și gândacii se mănâncă, nu-i așa? Colosul Sarantis, care în România deține fabricile Olympus, ...
Vin reducerile în magazine! Ce produse merită ”vânate” în ianuarie 2025
Vin reducerile în magazine! Ce produse merită ”vânate” în ianuarie 2025
Unu la zero pentru România! Ciorba rădăuțeană este cotată mai bine decât o supă ungurească, în topul culinar al celor mai bune mâncăruri
Unu la zero pentru România! Ciorba rădăuțeană este cotată mai bine decât o supă ungurească, ...
Brigitte Pastramă tună și fulgeră după ce a petrecut de Anul Nou la Poiana Brașov. ”Cel mai odios revelion ever!”
Brigitte Pastramă tună și fulgeră după ce a petrecut de Anul Nou la Poiana Brașov. ”Cel mai odios ...
Adio gratuitate în 2025! WeTransfer limitează utilizarea fără bani a platformei. Ce alte modificări sunt valabile anul acesta la transferurile de fișiere
Adio gratuitate în 2025! WeTransfer limitează utilizarea fără bani a platformei. Ce alte modificări ...
Sfaturile date românilor, pentru 2025, de un specialist în economie: ”Tăiați cheltuielile inutile, evitați creditul de consum și, dacă se poate, găsiți noi surse de venit”
Sfaturile date românilor, pentru 2025, de un specialist în economie: ”Tăiați cheltuielile inutile, ...
Bilanțul atacului din New Orleans a urcat la 15 morți. Joe Biden: Atacatorul a fost ”inspirat” de ISIS
Bilanțul atacului din New Orleans a urcat la 15 morți. Joe Biden: Atacatorul a fost ”inspirat” ...
Andrei Caramitru, scenariu halucinant: „Peste 2-4 ani, oamenilor li se va interzice să se reproducă. Mâncarea va fi și ea pe cartelă”
Andrei Caramitru, scenariu halucinant: „Peste 2-4 ani, oamenilor li se va interzice să se reproducă. ...
Ce salariu are un român care lucrează pe un vas de croazieră. O lună stă plecat pe mare, iar în următoarea stă acasă cu familia. „Câștig cât un director de bancă”
Ce salariu are un român care lucrează pe un vas de croazieră. O lună stă plecat pe mare, iar în ...
Susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit din nou în stradă. Un nou protest după decizia Curții de Apel privind anularea alegerilor
Susținătorii lui Călin Georgescu au ieșit din nou în stradă. Un nou protest după decizia Curții ...
Când intră pensiile românilor după Anul Nou. Sunt anunțate mari întărzieri în această perioadă
Când intră pensiile românilor după Anul Nou. Sunt anunțate mari întărzieri în această perioadă
Prognoza meteo 2 ianuarie 2025. Temperaturi mai mari decât în mod normal pentru această perioadă
Prognoza meteo 2 ianuarie 2025. Temperaturi mai mari decât în mod normal pentru această perioadă
Zile libere 2025. Câte zile libere vor avea românii în noul an. Mai mult de jumătate dintre ele sunt în timpul săptămânii
Zile libere 2025. Câte zile libere vor avea românii în noul an. Mai mult de jumătate dintre ele sunt ...
Filme și seriale de văzut în prima zi de Anul Nou. Cele mai potrivite producții de urmărit
Filme și seriale de văzut în prima zi de Anul Nou. Cele mai potrivite producții de urmărit
Șoc în sport! Un fotbalist a fost încătușat și dat jos cu forța din avion! Reclamă brutalitatea polițiștilor și rasismul
Șoc în sport! Un fotbalist a fost încătușat și dat jos cu forța din avion! Reclamă brutalitatea ...
Mircea Coșea rupe tăcerea despre pensiile și salariile din 2025: „Cea mai mare minciună posibilă care mă revoltă”
Mircea Coșea rupe tăcerea despre pensiile și salariile din 2025: „Cea mai mare minciună posibilă ...
Cele mai bune trucuri ca să scapi de mahmureală. Zeama de varză nu e deloc recomandată de specialiști
Cele mai bune trucuri ca să scapi de mahmureală. Zeama de varză nu e deloc recomandată de specialiști
VIDEO Cel puțin zece morți după un atac asupra celor care petreceau Revelionul în stradă la New Orleans, SUA! O mașină a intrat în mulțime, apoi șoferul a coborât și a început să tragă!
VIDEO Cel puțin zece morți după un atac asupra celor care petreceau Revelionul în stradă la New ...