- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Scad ratele la creditele bancare! Cea mai aşteptată veste pentru români. BNR a făcut anunțul

07 Aug, 16:28 • Preda Silvia
Scad ratele românilor la creditele bancare în lei! BNR a redus din nou rata dobânzii de politică monetară
Scad ratele la creditele bancare! Cea mai aşteptată veste pentru români. BNR a făcut anunțul

Românii vor avea rate mai mici la bănci, în urma reducerii dobânzii cheie a BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri o nouă reducere a ratei dobânzii de politică monetară, la nivelul de 6,5% pe an.

Reducerea se aplică începând cu data de 8 august 2024, a anunţat Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

BNR a hotărât și reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an, de la 7,75% pe an, şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, de la 5,75% pe an.

Citește și: ROBOR 7 august 2024. BNR face anunțul momentului pentru românii cu împrumut la bancă

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 7 august 2024, a hotărât următoarele:

  • reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2024;
  • reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an, de la 7,75 la sută pe an, și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, scrie bnr.ro.

Ratele românilor scad

Credite cu salariu minim
rate

Potrivit sursei citate, rata anuală a inflaţiei a continuat să scadă în iunie 2024, coborând la 4,94%, sub nivelul prognozat, de la 5,12% în luna mai.

Ratele mai mici ale dobânzilor BNR înseamnă costuri mai mici ale împrumuturilor destinate pentru a finanța orice.

Economia României, în creștere

Cele mai recente date şi analize indică o creştere mai solidă a economiei în trimestrul II 2024 decât s-a previzionat anterior, implicând o creştere a avansului PIB în raport cu perioada similară a anului trecut.

Vă amintim că BNR a decis în iulie să reducă rata dobânzii de politică monetară la 6,75% pe an, de la 7% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie a anului trecut.

Vezi și: Plățile cash, restricționate pentru o categorie de români. Marcel Boloș: „Este un lucru de normalitate”