- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Schema de PLAFONARE în energie. Facturi mult mai mari de la 31 martie 2025

02 Jan, 16:41 • Dobran Viorel
Tarifele de distribuție în 2024 vor crește în medie cu 3,39%, sub inflație, dar problema majoră la facturi va veni abia anul următor, când dispare plafonarea, anunţă şeful ANRE, George Niculescu.
Schema de PLAFONARE în energie. Facturi mult mai mari de la 31 martie 2025

Facturi mai mari pentru români imediat după anul electoral. Conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) susține o abordare de ieșire graduală din actuala schemă de plafonare și compensare în energie, discuții anul viitor pentru a fi pregătiți cu soluții în momentul în care aceasta va expira, conform calendarului în vigoare, la 31 martie 2025, cu scopul de a elimina sau reduce riscul creșterii alarmante a prețurilor.

În paralel, statul încă de făcut plăți către furnizori, cei care susțin într-o primă fază costurile acestei scheme. Acesta este și contextul în care actorii din energie au transmis o serie de critici privind tarifele de distribuție a energiei electrice pentru 2024, care nu ar lăsa mult loc pentru investiții.

An de tranzuţie în privinţa facturilor

Președintele ANRE, George Niculescu, consideră că anul 2024 va fi unul de traziție, atât înaintea ridicării schemei de plafonare și compensare, care ar exchivala cu o reliberalizare a prețurilor, dar și înainte de cea de-a cincea perioadă de reglementare în domeniul energiei, care acoperă intervalul 2025 – 2030.

Întrebat dacă la nivelul ANRE s-au făcut demersuri pentru a fi pregătită pentru ridicarea schemei de plafonare, o „dereglementare” care ar putea determina creșteri ale prețurilor, George Niculescu a dat asigurări că este deschis la discuțiii și analize pentru găsi o modalitate corectă de a face ieșirea din această schemă.

Românii sunt furați la facturi chiar de companiile de energie. Cum se aplică schema

Sunt două aspecte: Unul ce ține de partea de tarife reglementate de distribuție și transport. Și, așa cum am declarat, anul 2024, an de tranziție. Filozofia pentru anul 2025-2030, adică perioada a cincea de reglementare, o reprezintă o metodologie care să-insentiveze (stimuleze – n.r) și să încerce să-i i determine pe operatorii de distribuție să-și facă cât mai multe investiții din fonduri europene. Și am avut nenumărate discuții cu ei cu privire la utilizarea corectă și eficientă a sumelor disponibile din Fondul pentru modernizare.

Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Marcel Boloş anunţă eliminarea riscului de facturi false sau duplicate

Știu de când eram secretar de stat în Ministerul Energiei că sunt 1,3 miliarde de euro disponibile pentru rețelele de distribuție de energie electrică. Fără acești bani, operatorii de distribuție evident că vor avea o misiune mai dificilă, din punctul meu de vedere, de a ține pasul cu toate nevoile rețelelor din ziua de astăzi – vedem evoluția mare a numărului de prosumatori

”, a declarat, joi, președintele ANRE, în cadrul unei conferințe de presă.

George Niculescu a confirmat că poate exista și varianta în care aceștia să fie penalizați dacă nu accesează astfel de fonduri, dar abordarea prioritară este încurajarea. „Poate, repet, poate exista și o măsură coercitivă în cazul în care nu se întâmplă lucrul acesta. Vorbim în momentul de față de de scenarii, repet, scenarii ipotetice pentru perioada a cincea de reglementare”, a spus șeful ANRE.

George Niculescu, despre facturi: „Vom încerca să ținem un echilibru”

George Niculescu a prezentat succcint și tarifele reglementate pentru distribuție energie electrică aferente anului 2024, aprobate în ședința de miercuri.

„Vreau să vă spun că analiza cu privire la aceste tarife a fost un proces foarte, au fost analizate foarte meticulos toate solicitările operatorilor de distribuție, luat în considerare conform metodologiei pe care o avem în vigoare și am ținut cont de propunerea lor în limitele metodologiei pe care o avem aprobată, iar tarifele, în medie, pot să vă spun că vom avea o creștere de tarife de distribuție de doar 3,39% media este alcătuită in toate donele de distribuție și pe toate nivelurile de tensiune.

În medie, vom avea o creștere de doar 3,39% dacă comparăm cu rata inflației estimată de Comisia de Prognoză pentru anul 2024 de 4,6% suntem sub această rată a inflației”, a explicat George Niculescu.

Facturi 2025: va avea loc a 5-a reglementare

Potrivit șefului ANRE, tarifele aferente anului 2024 nu se vor modifica, dat pentru perioada a 5-a de reglementare, care începe din anul 2025 se vor decide alte valori. „Vom face tarifele de distribuție într-un mod care să reflecte cât mai corect nevoile operatorilor de distribuție de a investi, precum și capacitatea consumatorilor de a absorbi acest tarif de distribuție.

Deci vom încerca să ținem un echilibru. Apelăm și la consultanți, nu lucrăm doar la nivelul autorității. Repet, apelăm și la consultanți pentru a ne creiona cât mai bine o direcție”, a precizat George Niculescu.

Facturi mult mai mari! Pregătiri pentru ca „31 martie 2025 să nu producă un șoc consumatorilor”

Vouchere facturi 2023.
Vouchere facturi 2023.

În ceea ce privește piața de energie, șeful ANRE dorește consultări cu toate părțile interesate pentru a avea soluția optimă.

Am declarat public că în anul 2025, când schema de sprijin se încheie, pe 31 martie, și am văzut declarații din partea actorilor guvernamentali că doresc să mențină această schemă de sprijin până la 31 martie 2025, am văzut public asigurări din acest punct de vedere.

Cred eu că anul 2024 ne dă timpul suficient de a sta la masă toți actorii implicați în această schemă de sprijin pentru a găsi o modalitate corectă de a face phase-out din această schemă de sprijin, în așa fel încât 31 martie 2025 să nu producă un șoc consumatorilor de energie și gaze naturale din România. Și vreau să vă spun că sunt dispus, atât eu cât și colegii mei din autoritat, să punem la dispoziție date, idei atunci când ele ne sunt solicitate de cei care au calitatea de a iniția acte normative cu caracter primar”, a subliniat șeful ANRE.

Facturi plafonate. Câte deconturi a făcut ANRE

Șeful ANRE a prezentat, la cererea presei, ultimele cifre privind decontările din schema de plafonare și compensare. „Valoarea verificată de ANRE la data de 19 decembrie este de 23.362.475.051 lei, începând din 2021. Cred că mai sunt și din 2022 sume care sunt nu sunt verificate”, a spus George Niculescu.

Potrivit vicepreședintelui ANRE, Gabrial Andronache, cele mai recente situații depuse sunt din august – septembrie, pentru 2022 sunt restanțe la gaz și electricitate, unde sunt încă discuții, de aproximativ 14 milioane de lei, iar cele în lucru deja depuse pentru 2023 sunt de 778 de milioane de de lei.

„Anul acesta avem decontări transmise, solicitate, undeva la 7,4 miliarde până în prezent care au mers către cele două ministere – al Muncii, pentru consumatori casnici, și al Energiei, pentru cei non casnici – pentru a fi la plată. Ne așteptăm să închidem undeva exact cum am făcut niște estimări în urmă cu câteva luni, să închidem undeva la 9 miliarde anul acesta.

Anul trecut s-a închis cu 14,5 miliarde și din analiza pe care am avut-o pentru anul viitor ne așteptăm să ajungem undeva la 3 miliarde”, a detaliat vicepreședintele ANRE.

Evident că vorbim de estimări. Nu putem să spunem foarte clar care va fi prețul mediu al energiei electrice sau al gazelor naturale sau evoluția volumului de energie electrică tranzacționat consumat și al gazelor naturale. Facem estimări, iar estimările, repet, ne arată sume de aproximativ 3 miliarde de lei necesare schemei de sprijin pentru consumul anului 2024”, a precizat George Niculescu.

Românii primesc facturi la căldură de 4 ori mai mari decât anul trecut: „Păi sunt nebuni, cine plătește?”

Potrivit oficialilorANRE, românii au consumat mai puțin curent. „Atât anul trecut și anul acesta, consumul României a scăzut. În anul 2021, România a consumat net 54 TW. Anul trecut am avut o scădere de 7,4% și ne-am apropiat de 51 TW, și anul acesta o să mai avem o scădere, n-avem încă datele toate închise, dar s-ar putea să fie o scădere în jur de 5%, ceea ce înseamnă că în ultimii doi ani ajungem undeva la 12 procente scăderea față de consumul net național (din 2021 – n.r.)”, a precizat Gabriel Andronache.

Întotdeauna am transmis mesaje optimiste, pentru că cred că sunt destui cei care încearcă, prin anumite mesaje să creeze în piață panică, complet nefondată. Am trăit aceste experiențe și când eram secretar de stat, le văd că se întâmplă și acum. Am văzut de fiecare dată că specialiștii din sistemul energetic național, indiferent de provocări, au știut să le gestioneze, impactul către consumatorii finali fiind cât mai mic”, a conchis George Niculescu.

Se menține sau nu schema – traseul declarațiilor

Facturi

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, pe 15 decembrie, că au fost incluși în legea bugetului de stat pe 2024, banii necesari pentru schema de plafonare în energie și că acestea vor „continua”.

Declarațiile premierului veneau a o zi după ce cei mai mari furnizori din energie, reuniți în Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), au solicitat public Guvernului, joi, când avea pe ordinea zi proiectul Legii bugetului pe 2024, să precizeze dacă menține schema de plafonare a prețurilor la energie – așa cum au transmis oficialii, până în martie 2025 – din moment documentul nu includea nicio sumă pentru finanțarea acestor sume, existând „amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare”.

ACUE este o federație reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, reprezentând interesele unor importante companii din domeniul producerii, distribuţiei, furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale şi al serviciilor conexe acestor activităţi.

ACUE reprezintă 23 de companii din sectorul energetic, ceea ce însumează un număr total de 22.500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei, anunță ACUE.

Solicitarea furnizorilor venea pe fondul întârzerilor pe care le are statul la plata deconturilor pentru furnizori. Conform ACUE, în acel moment, momentul de față sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare.

De amintit că ACUE transmisese încă de la începutul lunii septembrie, un apel la dialog cu autoritățile, în eventualitatea în care iau în calcul regândirea sau eliminarea actualei scheme de compensare, pentru a găsi împreună cea mai bună variantă, bazată pe realităților pieței, pentru a nu declanșa o nouă explozie a prețurilor.

Notificare de ultim moment primită de clienții ENEL. Ce trebuie să știe toți cei care plătesc facturi la PPC Energie

Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat de mai multe ori că susține menținerea schemei până în martie 2025, iar pentru plățile restante s-au găsit unele soluții pentru acoperirea unor sume și încă se mai analizează alte variante, inclusiv de factoring bancar.

După ce ANRE a aprobat tarifele pentru 2024, prezentate joi de președintele instituțiie, reprezentanții ACUE au trasmis un comunicat în care susțin că investițiile în rețelele de distribuție pentru tranziția energetică ajung sub semnul întrebării.

„Prin tarifele de distribuție a energiei electrice, stabilite pentru anul 2024 de către autoritatea de reglementare, se reconfirmă faptul că în România cadrul legislativ nu este în favoarea investițiilor masive în rețelele de distribuție, necesare pentru facilitarea iminentei tranziții energetice”, susțin cei de la ACUE.

Potrivit acestora, este al treilea an la rând în care tarifele nu acoperă integral costurile distribuitorilor, care se reflectă automat în facturi.

Costurile suplimentare generate de explozia prețurilor pe piața angro din anul 2022 sunt așteptate să fie recuperate de către distribuitori pe o perioadă de 5 ani. Costul capitalului necesar pentru realizarea investițiilor nu este acoperit prin reglementările actuale, iar metodologia de stabilire a tarifelor este neadaptată obiectivelor pe care țara noastră și le-a asumat în procesul complex al tranziției energetice”, se arată în comunicatul transmis.

Conform datelor citate, Comisia Europeană a comunicat recent statelor membre un plan de acțiuni care să stimuleze investițiile în rețele, estimate la peste 500 miliarde de euro în următoarea decadă. Se estimează că în jur de 70% din efortul financiar necesar tranziției ar trebui să meargă către rețelele de distribuție.

„Necesarul investițional este enorm pentru transformarea prin care rețelele trebuie să treacă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, iar timpul de realizare este foarte scurt”, spun cei de la ACUE.

Conform acestora, operatorii de distribuție au accesat deja, în timp record, 1,1 miliarde de euro din Fondul de Modernizare și au cerut autorităților suplimentarea sprijinului nerambursabil care să degreveze tarifele plătite de consumatori și care să faciliteze investiții mult mai mari în rețea, în beneficiul acestora.

„Pentru co-finanțarea acestor investiții, distribuitorii au nevoie de venituri suficiente prin care să poată susține implementarea proiectelor, în condițiile în care companiile nu și-au revenit financiar după anul de criză 2022, când au accesat împrumuturi consistente pentru susținerea operațiunilor curente. Prin accelerarea investițiilor în distribuția energiei electrice, consumatorii vor beneficia de îmbunătățirea siguranței în alimentarea cu energie electrică și, prin creșterea capacității rețelelor, de servicii diversificate.

În plus, investițiile în rețelele de energie electrică vor permite integrarea în sistem a unor cantități suplimentare importante de energie curată și mai multă stabilitate pe piața locală, reducând situațiile în care pot apărea fluctuații nedorite”, arată oficialii ACEU.

Actorii din piață solicită ANRE să ofere o viziune clară a condițiilor pentru a cincea perioadă de reglementare, care se va reflecta în facturi. „Impactul negativ al rezultatului procesului de stabilire a tarifelor de distribuție pentru anul 2024 ar putea  fi atenuat în măsura în care, în primele luni ale anului viitor, ANRE va oferi o viziune clară a condițiilor pentru a cincea perioadă de reglementare, ce va începe în 2025.

În acest nou ciclu decisiv pentru dezvoltarea sectorului, operatorii de distribuție se așteaptă la renunțarea la supra-reglementare, o mai mare deschidere spre inovație și flexibilitate, asigurarea resurselor financiare pentru programul masiv de investiții necesar, stimularea eficienței operaționale și economice, care să se reflecte în serviciile îmbunătățite oferite clienților din România”, au conchis reprezentanții ACUE.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci