Schimbări noi pentru elevi. Guvernul are în plan să aprobe o hotărâre prin care toți elevii aflați în dificultate din perspectivă socio-economică să beneficieze de burse social. Acestea vor fi în cuantum de 200 de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. În același timp, ministrul educației a anunțat schimbări și în cazul sumelor pentru transportul elevilor care fac naveta până în localitatea în care învață.
„De burse sociale beneficiază de la bugetul de stat absolut toți elevii aflați în dificultate din perspectivă socio-economică. Este vorba, în primul rând, de proveniența din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toți copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilități, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinți. Toate aceste categorii de elevi vor primi și primesc – avem hotărârea de Guvern astăzi pe agendă – burse sociale într-un cuantum de 200 de lei. În anul 2020 a fost 100 de lei, înainte de anul 2020 a fost de doar câțiva lei”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri, în cadrul ședinței de Guvern.
În același timp, ministrul a mai transmis și că săptămâna care vine ar urma să intre spre aprobare în Guvern un proiect de ordonanță de urgență. Este vorba despre documentul ce face referire la decontarea transportului elevilor. Mulți dintre cei care studiază în mediul rural au nevoie de sprijin atunci când vine vorba despre transport, în condițiile în care biletele de călătorie sunt din ce în ce mai scumpe.
„Peste aceste burse sociale, pe care, repet, le primesc toți cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la școală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanță de urgență despre care am discutat și care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda ședinței de Guvern, prin care decontarea transportului se face dublu față de condițiile de până acum.
Este vorba, în primul rând, conform noii schimbări, de o sumă forfetară pentru toți acei elevi care locuiesc în altă localitate, care învață în altă localitate decât cea de domiciliu; o sumă forfetară care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei.
Sunt aceste alocații pentru ca peste 100.000 de elevi să poată ajunge la școală. Aceste alocații forfetare, conform proiectului de ordonanță de urgență, pot fi crescute cu până la 50% în cazul în care abonamentul de transport în zona respectivă, și avem județe precum Suceava și Constanța, care au tarife foarte mari în raport cu celelalte județe la transport, vor fi prezentate aceste abonamente și alocația forfetară va putea să crească cu 50%, conform noilor schimbări”, a afirmat Cîmpeanu.
Citește și: Bani mai mulți pentru o categorie de elevi. Premierul Ciucă a făcut anunțul
Ministrul a mai explicat în acest context că bursele sociale se asigură prin bugetele autorităților locale, de la bugetul de stat. În acest sens, transportul tuturor elevilor din România, de acasă la școală, se asigură din bugetul Ministerului Educației, în acest sens neexistând schimbări.
„În acest fel, un elev, repet, poate să primească bursă socială de 200 de lei, poate să primească 300 de lei spre exemplu alocații de transport. Dacă are performanță, poate primi, conform proiectului de hotărâre de Guvern de astăzi, și bursă de performanță de 500 de lei. Deci, un elev aflat în dificultate socio-economică care merge la școală poate să primească din partea statului român un sprijin de 1.000 de lei pe lună.
Încă o precizare, bursele sociale se acordă pe toată durata anului calendaristic, alocația de transport, în mod firesc, se acordă pe toată durata anului școlar, pentru că are ca destinație mersul la școală”, a declarat Cîmpeanu.
Mai poți citi și: Ajutor financiar nou din partea Guvernului. Cine sunt românii care pot obține banii