Scumpiri pe toate planurile în România, în plină criză economică. Românii ar putea ajunge să plătească dublu pentru un kilogram de carne de porc, în pragul sezonului rece. Unul dintre cei mai mari fermieri din România a lansat un avertisment pentru consumatorii de carne.
Directorul Combinatului Agroindustrial (CAI) Curtici, Dimitrie Muscă, a făcut declarații de presă îngrijorătoare, legate de viitoarele scumpiri. Acesta a declarat că scumpirea alimentelor „are loc galopant” iar carnea de porc urmează să se scumpească tot mai mult, conform ziare.com.
„Principala cauză sigur că este creșterea prețurilor furajelor, dar nu mai puțin creșterea prețului la energia electrică și la gazul metan care se folosește în agricultură, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru că abatorizare, fabrică de lapte, pâine, nu se pot face fără gaz. Prețul porumbului a crescut la 1,5 – 1,6 lei, dar nu este la cel mai înalt nivel la care ar urma să fie”, a spus Muscă.
În situația cărnii de porc din țara noastră, fermierul a spus că o altă cauză majoră pentru scumpirile care au avut loc și vor urma este pesta porcină africană, care a redus efectivele de porci din România. De altfel, la ora actuală se „importă circa 85% din carnea de porc consumată în România”.
Directorul CAI Curtici a transmis că autoritățile nu a luat măsuri îndeajuns pentru a se combate pesta porcină. Din acest motiv, porcii mistreți sunt în continuare principala cauză de răspândire a bolii, problemă ce va duce la noi scumpiri.
„Nu au făcut dezinfectare, nu au făcut îngroparea cadavrelor din pădure (ale porcilor mistreți – n.r.). Toate țările din Europa fac goană pentru a distruge și a preîntâmpina răspândirea pestei porcine africane, la noi mistrețul s-a dovedit foarte clar că a fost vectorul cel mai important. Nu gospodăriile populației au fost cel mai important vector, pentru că la gospodării se intervine foarte ușor, repede vin DSV-urile și omoară porcii și au rezolvat problema. Dacă n-ar mai fi acest vector care este mistrețul, în mod sigur am putea stăpâni această treabă”, a spus Muscă.
Mai poți citi: Cod galben de vreme severă. Întreaga țară va fi afectată de ploi torențiale
Acesta mai este de părere că la ora actuală singura șansă ar fi ca populația de mistreți să fie „distrusă în totalitate”. Mai apoi, repopularea ar trebui să se facă după câțiva ani, când pesta a dispărut complet din România, altfel, boala va continua să se răspândească.
Acum un an, în 2021, peste 20.000 de porci dintr-o fermă a CAI Curtici au fost uciși preventiv din cauza pestei porcine africane. Pagubele au fost atât de mari, încât fermierii au fost nevoiți să facă modificări de preț și să apeleze la scumpiri.
„Am repopulat, am făcut investiții de 10 milioane de lei în complex, dar acum eu ce garanție am că nu vine la mine din nou pesta? Pentru că mistreți sunt. În această săptămână, la 15 kilometri de sediul nostru s-a împușcat un porc mistreț”, a spus fermierul.
Acesta a mai explicat că „prețul cărnii de porc se va dubla” și „se va ajunge ca un cotlet sau ceafă să fie 40 lei kilogramul, unde era 20 – 22 de lei”.
„Se va duce (prețul – n.r.) pentru că noi nu mai avem (carne – n.r.) dacă noi astăzi mai producem 15%, este o realitate cruntă”, a mai spus Muscă.
La ora actuală, CAI Curtici are în gestiunea sa o serie de ferme care au în total 50.000 de porci, 3.000 de vaci, 7.600 de hectare de terenuri agricole. Pe lângă acestea, CAI Curtici deține și 36 de magazine de desfacere, în special pentru carne, produse din carne și lactate.
Citește și: Nicolae Ciucă face noi declarații legate de salariul minim și pensiile din 2023