În februarie, rata anuală a inflației a crescut, la 15,5%, după ce în ianuarie coborâse la 15,1%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 22,3%, mărfurile cu 12,7%, iar serviciile cu 10,3% faţă de februarie 2022, arată datele INS publicate luni.
Prețurile de consum au crescut cu 0,98%, cea mai mare creştere fiind înregistrată la alimente, de 1,8%.
Conform datelor celor de la Institutul Naţional de Statistică, gazele s-au scumpit în februarie 2023 faţă de perioada similară din 2022 cu 42%, în timp ce energia electrică s-a scumpit cu 27%.
Când vine vorba de alimente, pe primele locuri în topul scumpirilor sunt zahărul (63%), untul (44%), margarina, ouăle şi cartofii (34%), laptele şi brânza (31-33%), uleiul (29%) şi făina (26%).
Indicele prețurilor de consum (IPC) are destinația de a măsura schimbările în dinamică a nivelului general al preţurilor la produsele şi serviciile procurate pentru consum de către gospodăriile populaţiei din ţară.
IPC este un indice lunar şi se calculează doar pentru elemente care intră în consumul direct al populaţiei, fiind excluse: consumul de bunuri şi servicii din producţia proprie a gospodăriei casnice, cheltuielile sub formă de investiţii şi acumulare, dobânzile plătite pentru credite, rate de asigurare, amenzi, impozite etc., precum şi cheltuielile aferente plăţii muncii pentru producţia (agricolă etc.) gospodăriilor individuale. IPC măsoară tendinţa generală a evoluţiei în timp a preţurilor de consum.
Citește și Peste 2,1 milioane de locuri de consum eligibile pentru sprijinul la plata facturilor
Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE
Citește și Bani înapoi pentru români de la furnizorii de energie. Cum au fost „umflate” facturile