Se dau bani pentru români! Din ce în ce mai mulți străini din UE au dreptul la venitul de cetățean, în Germania. Conform legii, români care au permis de ședere în Germania au dreptul la acești bani, în cazul cazul șomerilor sau persoanelor care câștigă atât de puțin încât nu își pot finanța singuri mijloacele de trai. De acest venit pot beneficia pe lângă cetățenii germani, și cei străini care au statut de ședere valabil în această țară. În acest moment, în jur de 150.000 de cetățeni români și bulgari care sunt plecați în Germania beneficiază de venitul de cetățean. Numărul celor care primesc acest ajutor s-a triplat în ultimii ani, în condiţiile în care românii și bulgarii nu aveau voie să lucreze în Germania până acum nouă ani, scrie stiridiaspora.ro.
Citeşte şi: Se schimbă banii în România. Anunț oficial BNR. Trebuie să verificați ce bancnote aveți în buzunare
De asemenea, persoanele care nu pot munci, dar au nevoie de asistență pot primi banii dacă locuiesc împreună cu persoane apte de muncă într-o așa-numită comunitate de nevoi. La calcularea alocației de cetățean sunt luate în considerare toate persoanele care locuiesc cu persoana respectivă. În acest moment, aproape 500.000 de români şi bulgari lucrează în Germania, dar nu toți cei care locuiesc în această țara au un loc de muncă pe termen lung.
Citeşte şi: O nouă meserie bine plătită în România. Salariu net între 1.400 şi 1.900 de euro pe lună
Cu toate acestea, doar 7% dintre românii care munesc în Germania beneficiază de acest ajutor de stat, spre deosebire de 18% dintre bulgari. Venitul de cetățean este o formă de ajutor social care a înlocuit precedenta indemnizație de șomaj, cunoscută și sub numele de Hartz IV și se plătește în Germania începând cu 1 ianuarie 2023. Rata standard a crescut cu 53 de euro pe lună odată cu reforma Hartz IV. iar suma a crescut de la 449 de euro la 502 euro pe lună. Nu toți beneficiarii venitului de cetățean primesc rata standard. De asemenea, beneficiul real poate fi diferit, deoarece în calcul se iau în considerare mai mulți factori. De exemplu, sunt luate în considerare condițiile de trai, copiii sau boala. Dar și cei care câștigă bani în plus, au active sau, de exemplu, dețin proprietăți imobiliare, au un drept diferit la ajutorul pentru venitul de bază.