Ministrul de Finanțe a anunțat că se va schimba legea privind popririle asupra veniturilor cetățenilor. Iată ce se va întâmpla cu angajații care au cont bancar, potrivit bzi.ro.
Te-ar putea interesa și: Decizie ANAF pentru românii care vor să cumpere un apartament sau o casă în 2024. Ce document nou trebuie să obțină
foto: popriri pe venit
Legislația în privința popririlor asupra veniturilor românilor se va modifica, potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe.
„Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt exceptate de la urmărirea prin poprire asupra sumelor din conturile bancare deschise”, se arată în proiect.
În cazul angajaților, poprirea se va face doar la angajator.
ANAF aplică măsurile de executare silită prin poprire, atât la plătitorul venitului, cât și la bancă. Așa se ajunge în situația în care să fie poprite sumele de două ori, potrivit legislației în vigoare.
Fiscul va indisponibiliza doar o treime sau jumătate din sumă, după caz, iar diferența de venit virată în contul bancar va rămâne la dispoziția persoanei.
Mai mult, orice sumă existentă în contul bancar la momentul înființării popririi va face obiectul indisponibilizării și virării în conturile indicate de către organul de executare.
Firmele vor fi obligate să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare.
Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere.
Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.
Te-ar putea interesa și: ANAF recompensează românii care vor folosi CNP-ul fiscal. Anunțul făcut de Marcel Boloș