Seceta din această vară a afectat grav micii fermieri și marii producători. Conform datelor furnizate de Clubul Fermierilor Români (CFRO), pagubele financiare cauzate de secetă ar putea depăși 2 miliarde de euro la nivel național, potrivit economedia.ro.
Această estimare include pierderile masive de producție, costurile suplimentare pentru irigații și dificultățile în valorificarea producției, la prețuri substanțial mai mici decât cele de producție, de cele mai multe ori.
Te-ar mai putea interesa și: Seceta și criza forței de muncă aruncă piața în aer! Se va majora enorm prețul vinului românesc
foto: seceta
În august, piața autohtonă a fost afectată grav, cu pierderi de producție care variază între 50-70% din media anuală. Suprafața afectată de secetă este de peste 2,5 milioane hectare.
Bogdan Chiripuci a menționat că cele mai afectate zone sunt sudul și estul țării, incluzând județele:
„Trebuie să menționăm și valorile mult diminuate ale cantităților recoltate de rapiță, grâu și orz, culturi fundamentale pentru economia agricolă a României.
Zonele cele mai afectate sunt localizate predominant în sudul și estul țării, cu județe precum Vaslui, Vrancea, Galați, Constanța, Călărași, Botoșani sau Dolj, zone vulnerabile deficitului de precipitații, temperaturilor excesive și lipsei de acces la sistemul național de irigații”, menționează Bogdan Chiripuci, manager de politici și programe pentru agricultură Clubul Fermierilor Români.
Impactul se resimte direct în prețurile produselor alimentare. Se estimează că prețurile la pâine și alte produse derivate din cereale ar putea crește cu 12%, iar uleiul de floarea-soarelui ar putea înregistra majorări de până la 20%.
„Estimările inițiale sugerează că pagubele financiare cauzate de secetă ar putea depăși 2 miliarde de euro la nivel național, având în vedere pierderile masive de producție, costurile suplimentare pentru irigații și lipsa valorificării producției la un preț corect, având în vedere afluxul încă existent de cereale și oleaginoase ucrainene.
Totodată, aceste valori pot varia în funcție de evoluția condițiilor climatice din următoarele luni, de speranța unui an agricol viitor productiv, dar mai ales de măsurile compensatorii pe care fermierii le așteaptă din partea instituțiilor abilitate, astfel încât presiunea executării silite să nu mai existe, iar antreprenorii aflați acum într-o situație dificilă să se poată redresa din punct de vedere economic în următoarea perioadă”, spun reprezentanții agricultorilor.
De asemenea, se așteaptă ca prețurile la carne și produse lactate să crească cu aproximativ 10-15%.
„Practic, România are nevoie de o strategie națională de redresare a agriculturii pe termen lung care să nu țină seama de schimbările politice la nivelul ministerului agriculturii și dezvoltării rurale – problemele menționate anterior reprezentând doar o parte din situația structurală nefavorabilă pe care o traversează astăzi acest domeniu prioritar pentru siguranța și securitatea națională.
Estimările actuale sugerează că prețurile la pâine și alte produse derivate din cereale ar putea crește cu 12%, iar uleiul de floarea-soarelui ar putea înregistra majorări de până la 20%.
De asemenea, prețurile la carne și produse lactate sunt de așteptat să crească cu aproximativ 10-15%, determinate de costurile sporite ale hranei pentru animale și de reducerea eficienței producției în sectorul zootehnic”, sintetizează Bogdan Chiripuci.
CFRO atrage atenția asupra achiziționării produselor alimentare realizate conform standardelor europene.
„În același timp, trebuie să avem în vedere și achiziționarea unor produse alimentare realizate pe baza unor materii prime produse la nivelul standardelor europene, deoarece acest aspect indică criterii stricte de calitate prin evitarea utilizării excesive de pesticide, antibiotice și aditivi nocivi, protejând sănătatea consumatorilor”, adaugă reprezentanții CFRO.
Guvernul a anunțat măsuri pentru a sprijini fermierii. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că despăgubirile pentru calamități vor fi plătite în octombrie, pentru a sprijini campania de toamnă.
Sunt prevăzute despăgubiri de 200 de euro per hectar și măsuri suplimentare (asigurarea unor suprafețe de 7 milioane hectare, cu despăgubiri de până la 3000 de lei pe hectar).
Te-ar mai putea interesa și: Producţia de miere este aproape compromisă de secetă. Se crapă pământurile după vara de foc!