Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat luni că anul de cerere 2022 conform legislației europene și naționale, s-a încheiat oficial la 30 iunie 2023, dar APIA poate efectua plăți și după această dată, în anumite condiții.
”Statul membru este obligat ca până în data de 30 iunie a anului următor, respectiv 30 iunie 2023 să finalizeze toate plățile aferente anului de cerere 2022. Și da, la acea dată noi am finalizat toate plățile. Adică noi ca stat membru, suntem obligați ca până în data de 30 iunie să plătească peste 95% din plafonul alocat României. Dacă plătești acest procent de 95% în continuare fermierii care au rămas de plată primesc subvențiile iar toate plățile pe care APIA le face vor fi rambursate în integralitate de către Comisia Europeană. Iar noi ne-am încadrat în acest plafon și chiar l-am depășit pentru că aveam la 30 iunie peste 96%”, a spus Adrian Pintea pentru TVR.
Totodată, conform declaraţiilor şefului APIA, Ministerul Agriculturii va începe să aloce subvențiile în agricultură în acest an, iar sumele ar putea fi mult mai mari în raport cu perioada anului trecut în care s-au acordat subvențiile.
„Vom acorda plățile în avans atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru sectorul zootehnic, pentru că știm că în alți ani partea de zootehnie nu intra la plată. Anul 2022 a fost primul an în care au intrat.
Citeşte şi: Au apărut pepenii românești. Cu ce preț sunt puse la vânzare primele lubenițe
De ce? Pentru că s-a redus acea perioadă de retenție și într-adevăr, pe bună dreptate cumva crescătorii de bovine erau supărați pentru că niciodată nu apucau, să zicem așa, să intre la plata avansului, iar acum și prin PNS s-au reglat lucrurile.
Astfel că toți au aceeași perioadă de retenție de 100 de zile, fie că vorbim de bovine, ovine sau caprine, astfel încât toți crescătorii de animale, adică toți aceia care beneficiază de sprijin financiar, vor intra la plata avansului”, a adăugat acesta.
Adrian Pintea a mai spus că în privința plăților la zi, procentul de fermieri care au banii în cont a ajuns la 99,8% . Sunt agricultori însă care nu au primit banii iar șeful APIA a explicat care sunt motivele pentru blocaj.
”Acum 99,8% sunt plătiți, au rămas strict cazurile speciale, aici mă refer la fie sunt cele cu litigii sau cele cu probleme. În rest, toți fermierii au fost autorizați la plată pentru anul de cerere 2022. În total, în anul 2022, peste 3 miliarde de euro au fost plătite prin APIA în acest an de cerere”, a mai explicat Adrian Pintea.