Dr. ing. Vlad Constantin, directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, a deschis prima seră verticală în anul 2008, iar în anul 2023, după 15 ani de testare, în care a făcut eforturi pentru a extinde proiectul, a inaugurat o seră verticală automată, o inovaţie, spun cercetătorii, prin intermediul căreia pot fi produse cantităţi mai mari de răsaduri pe un spaţiu restrâns.
Proiectul iniţial, inaugurat în 2008, are o înălţime de şapte metri de la bază şi o suprafaţă utilă de 12 metri pătraţi. Turnul de sticlă deţine în interior zece cupe rotitoare acţionate prin intermediul unui lanţ de un mic motor electric iar curentul consumat nu depăşeşte valoarea unui bec de 40 de waţi.
Anul trecut, inginerul Vlad Constantin a pus în funcțiune o a doua seră verticală, de dimensiuni mai mari, iar anul acesta va produce primele răsaduri, începând cu luna martie.
Sera inaugurată în 2023 are o înălţime de aproximativ 10 metri, este prevăzut cu 6 transportoare, are o amprentă la sol de 135 m2 iar suprafaţa cultivată este de 504 m.
„Ideea a venit în 1986, în 1988 i-am făcut un schelet, în 2006 am construit prima seră verticală. Plantele cresc mai bine într-o astfel de seră, sunt expuse mai bine la lumină şi căldură tot timpul şi sunt mai viguroase, vorbesc de răsaduri. Până în 2019 am aplicat pentru mai multe proiecte, voiam să fac o seră mai mare. Am prins un proiect ADER prin Ministerul Agriculturii în valoare de 1 milion de lei. Am vrut să fie o seră care să asigure plantelor condiţii optime. Ea are şase transportoare care plimbă platformele într-o mişcare ascendentă-descendentă, expunând răsadurile la lumină şi căldură constantă. Temperatura în mod normal ajunge la 60-70 de grade Celsius, aici avem 27-28 de grade. Mai am şi o instalaţie de ceaţă care ajută la scăderea temperaturii şi reglarea umidităţii „, a declarat dr.ing.Vlad Constantin, directorul SCDL Buzău, potrivit Agerpres.
Potrivit cercetătorilor SCDL, sera verticală aduce multiple beneficii, un aspect important fiind cel referitor la cantitatea de răsaduri care poate fi produsă pe un spaţiu mai mic faţă de cel al unei sere clasice.
„Are multiple avantaje acest nou tip de seră, începând cu producerea unei cantităţi mult mai mari de răsaduri, 300.000 de fire de răsad pe o suprafaţă de 150 m2, într-un interval de timp mai scurt. Avem timpurietate, producţie bună, o imunitate crescută a plantelor pentru că mişcarea ascendent-descendentă a acestor cupe produc un fel de vibrare a plantelor care devin mai viguroase. Sunt reduse tratamentele, cel mai mare avantaj este climatizarea spaţiului. Serele clasice au această problemă, temperatura pe timpul verii ajunge la 65-70 de grade, iată în această seră, cu o metodă inovatoare am reuşit să obţinem acest microclimat, diferenţa de temperatură dintre partea de jos şi cea de sus a serei fiind de doar 4-5 grade Celsius. Sunt asigurate răsaduri pentru 10 ha pe 150 mp în condiţiile în care profitul faţă de sera clasică este de 5 ori mai mare, de la 150 lei pe m2 în sera orizontală la 570 lei m2 în această seră. Poţi cultiva începând din ianuarie, avem încălzire şi cu panouri fotovoltaice, de la răsaduri timpurii, avem peste 110 soiuri şi hibrizi, trecând plin plantele aromatice, condimentare, medicinale şi flori „, a precizat Floarea Burnichi, cercetător SCDL Buzău.