- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Sfaturi utile pentru alegerea cadourilor de Moş Nicolae. InfoCons şi ANPC, avertisment pentru jucăriile copiilor mai mici de 3 ani

04 Dec, 09:59 • Dobran Viorel
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă părinţilor, în contextul sărbătorii de Moş Nicolae, să achiziţioneze dulciuri numai din magazine şi raioane specializate. Şi InfoCons vine cu precizări importante de Moş Nicolae.
Sfaturi utile pentru alegerea cadourilor de Moş Nicolae. InfoCons şi ANPC, avertisment pentru jucăriile copiilor mai mici de 3 ani

Atenție la jucăriile neconforme de Moş Nicolae! Se apropie perioada sărbătorilor și, odată cu aceasta, perioada în care consumatorii vor cumpăra cadouri pentru cei mici. În acest context, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu Aplicația Gratuită InfoCons ce pune la dispoziția utilizatorilor alertele rapide pentru produsele nealimentare la nivelul Uniunii Europene, actualizate în timp real. Şi ANPC are sfaturi utile de Moş Nicolae.

Consumatorii au acces de Moş Nicolae, direct și transparent, la alertele rapide pentru produsele nealimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

– denumire produs;

– țara vizată;

– gradul de risc;

-orginea produsului;

-data la care intră alerta în vigoare;

-fotografia cu produsul vizat

Atenție! Înainte de achiziționare , accesați Aplicația InfoCons pentru a vă asigura că produsele nu fac sau nu au făcut obiectul  alertelor pentru produsele nealimentare emise de Uniunea Europeană .

Zornăitul din lemn – Mon premier hochet cosmo II neige

Jucăria este prea lungă și dacă un copil o pune în gură, poate obstrucționa căile respiratorii și poate provoca sufocare.

Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici standardul european EN 71-1.

Risc : Sufocare si Imobilizare

Păpușă interactivă – Interactive Baby Doll

Păpușă cu efect sonor de 31 cm.

Materialul fibros de umplutură al păpușii este ușor accesibil, datorită slăbiciunii anumitor cusături, iar un copil mic îl poate pune în gură și se poate sufoca.

Produsul nu respectă cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici standardul european EN 71-1.

Risc : sufocare

Mașină de jucărie – School bus

Autobuz școlar de jucărie din plastic dur albastru cu patru roți gri cu un mecanism inerțial. Cifre mobile ale șoferului și pasagerilor. În cutiile decupate, pe de o parte, există desene animale și trei roți rotative, pe de altă parte, pătrat rotativ.

Figura în formă de roată se poate detașa cu ușurință. Un copil mic ar putea să-l pună în gură și să se înece.

Produsul nu este conform cu cerințele Directivei privind siguranța jucăriilor și nici cu standardul european EN 71-1.

Risc : sufocare 


Jucărie din plastic moale. Magici Pony

Cal de jucărie moale din plastic cu accesorii

Materialul plastic al produsului are o concentrație excesivă de ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP), ftalat de dibutil (DBP), ftalat de benzil butil (BBP) și ftalat de diizobutil (DIBP) (valori măsurate: 0,1 %, 0,06 %, & 0,01 % și & 0,01 % în greutate). Acești ftalați pot dăuna sănătății copiilor, provocând daune sistemului reproducător.

Acest produs nu este conform cu Regulamentul REACH.

Risc : Risc chimic 
Mai multe alerte pentru produsele nealimentare cat si cele alimentare sunt disponibile in cadrul Aplicatiei de protectia consumatorilor InfoCons.
Copiii sub 3 ani au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici ale acestora, de aceea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: `Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare`.

Cadouri de Moş Nicolae

7 din 10 angajați români pun bani „la ciorap” nu doar de Moş Nicolae

Jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:

-coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați )

-numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);

– marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură

-dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.

-este recomandată existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română

-trebuie să respectați întocmai aceste instrucțiuni și precauții.

-orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată și în caz de nerezolvare, autoritatilro competente sau asociatiilor de consumatori

-patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: ‘Atenţie! A se purta echipament de protecţie.’

-jucăriile care reproduc la scară redusă aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul ‘Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!’

„Copiii sunt cea mai grandioasă realizare a părinților, de aceea este important să le oferim jucării de calitate, care să îi formeze, să îi educe și de ce nu, să le fie alături poate chiar ani de zile. Informați-vă despre ce anume va intra în contact cu copiii dumneavoastră și alegeți cu grijă, deoarece fiecare copil este un alt fel de floare și împreună fac din această lume o frumoasă grădină. Descărcați Aplicația Gratuită InfoCons, luați deciziile în cunoștință de cauză!”, a declarat Sorin Mierlea – Președintele InfoCons.

 

Recomandări ANPC de Moş Nicolae: Achiziţionaţi dulciuri şi jucării numai din magazinele autorizate!

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă părinţilor, în contextul sărbătorii de Moş Nicolae, să achiziţioneze dulciuri numai din magazine şi raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.

“Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale.

Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris duminică, pe Facebook, Paul Anghel.

Acesta recomandă părinţilor să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, “într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”, coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria, precizează reprezentantul ANPC, citat de Agerpres.

Cadourile pe care să nu le pui în ghete de Moș Nicolae și cele care aduc noroc. Ce semnificație are nuielușa

Paul Anghel menţionează în postarea sa că trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

De asemenea, el mai recomandă părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici. Totodată, trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, iar jucăriile destinate copiilor mai mari trebuie ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

“Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate”, subliniază Paul Anghel.

Dulciuri doar din magazine autorizate de Moş Nicolae

Şi în privinţa dulciurilor, directorul general al ANPC recomandă achiziţionarea acestora numai din locuri autorizate. “Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, arată directorul general al ANPC în postarea sa.

Astfel, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

“Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română”, subliniază reprezentantul ANPC.

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

“Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, atrage atenţia Anghel în postarea sa.

Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării “poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscrişi în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari, a mai scris directorul general al ANPC, Paul Anghel, pe reţeaua de socializare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...