Foarte mulţi români se gândesc deja cum să-şi suplimenteze veniturile în 2024, iar sfaturile analiştilor financiari diferă în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi nivelul studiilor sau vârsta.
În timp ce tinerii se îndreaptă din ce în ce mai mult către investiţiile în diverse instrumente financiare, românii mai în vârstă tind să caute alte surse de venit suplimentar, de cele mai multe ori soluţia fiind o a doua slujbă.
„Vedem întâi la job-ul pe care îl avem deja ce putem să face să câştigăm bani în plus. Ne uităm la superiorii noştri, ne uităm la colegii care câştigă mai mult poate ne trebuie nişte cunoştinţe în plus, poate trebuie să învăţăm o limbă străină, poate trebuie să calificăm. Al doilea pas ar fi folosindu-ne cunoştinţele profesionale să vedem dacă putem să le folosim în altă parte. Adică să facem diverse proiecte separat cu alţi clienţi”, spune Adrian Asoltanie, consultant financiar, pentru Observatornews.
De asemenea, putem face un inventar al obiectelor din jurul nostru pe care le putem închiria sau vinde sau putem chiar valorifica anumite abilităţi, transformând astfel un hobby într-o sursă de venit.
„Poţi să încerci să îţi monetizezi un hobby sau o pasiune. Există deja un bagaj de cunoştinţe şi de informaţii şi de educaţie în domeniul respectiv. Sunt tot felul de proiecte sau programe în care te poţi implica şi poţi să câştigi”, mai spune consultantul.
Radu Georgescu, managing partner la CFO Network, consideră că trăim vremuri speciale, total diferite de tot ce a fost până acum. În principiu, spune Radu Georgescu, sunt ușor de început anumite afaceri, însă, pe de altă parte, altele nu îşi mai găsesc locul în peisajul actual.
„Multă lume mă întreabă dacă este ușor să începi o afacere. Depinde ce faci. Nu a fost niciodată mai ușor să începi ceva: un job nou, un proiect nou, un business. Dar, în același timp, nu a fost niciodată mai greu că acum”, și-a început Georgescu postarea pe Facebook.
Analistul financiar a continuat cu câteva exemple interesante. „Acum 10 ani puteai să deschizi un magazin la colțul blocului. Acum nu mai poți. Magazinele Mega sunt peste tot. Acum 10 puteai să vinzi calculatoare pe care le asamblai în casă. Acum nu mai poți. Emag este peste tot. Acum 10 ani puteai să-ți dai demisia din multinațională și să deschizi o firmă de servicii contabile, HR, legal etc. Acum nu mai poți. Marile companii sunt peste tot”, a adăugat el.