BNS face un apel public către Guvernul României pentru a reduce impozitarea pe muncă. Sindicaliștii susțin că nivelul contribuţiilor sociale din România transformă fiscalitatea muncii într-una excesivă.
„Ponderea lor faţă de veniturile din taxe este mult mai mare decât în statele Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD). Datele centralizate la nivelul OECD arată că România se află pe poziţia 6 din 37 de economii studiate ca dimensiune a încasărilor din contribuţii sociale faţă de veniturile fiscale. În România, contribuţiile reprezintă 37,5% raportat la toate încasările din venituri fiscale. Raportat la veniturile din taxe din România, contribuţiile reprezintă astfel 37,5% din acestea în timp ce media statelor OECD/aspirante OECD este de 24,3%”, a transmis Blocul Naţional Sindical.
Conducerea BNS consideră că structura disproporţionată a nivelului contribuţiilor raportat la încasările efective din impozite şi taxe este relevată şi de tabloul încasărilor din taxe versus contribuţii sociale.
Citește și: România, față în față cu recesiunea în 2025! Semnal de alarmă tras de analiștii financiari
„La nivelul anului 2023, încasările din contribuţii aplicate pe venitul salariaţilor au reprezentat de 4 ori suma totală a încasărilor din impozite pe salarii şi pe venit; de 5,5 ori mai mult decât toate încasările din impozitul pe profit; de 1,5 ori mai mult decât suma încasărilor totale din TVA. Situaţia este o problema structurală, datele din 2023 prezentate mai sus confirmând structura deficitară a veniturilor din perioada 2018-2022. Anul 2018 reprezintă momentul în care contribuţiile obligatorii au fost trecute în sarcina angajaţilor (anterior fiind distribuite între angajator şi angajaţi)”, subliniază reprezentanţii BNS.
Citește și: Aproape 3 milioane de români primesc azi banii pe card. Guvernul alocă 250 de lei GRATIS
Sindicaliștii BNS explică faptul că, deși cota de impozitare a veniturilor este scăzută, per total contribuţiile pe care un angajat le plătește la stat lună de lună sunt foarte mari față de cele din alte state.
„Veniturile nete din muncă sunt inferioare unor state care au cote superioare de impozitare a veniturilor (precum Polonia, care are cote de 0%, 12% şi 32%). Pentru acelaşi brut ca în România, majoritatea angajaţilor polonezi rămân cu sume nete din salariu substanţial mai mari decât în România. Rezultatele arată că impozitarea efectivă a veniturilor din muncă în România conduce la situaţia în care, faţă de aceeaşi sumă a salariului mediu brut pe economie, salariatul român încasează doar în jur de 1.000 de euro (1.009 Euro), în timp ce acelaşi venit brut, dar fiscalizat în Polonia, conduce la un venit net pentru angajatul polonez de 1.246,4 euro (+23,5% faţă de cazul impozitării în condiţiile fiscalităţii pe muncă din România)”, se mai menţionează în comunicat.
Analiza BNS arată că, în România, reţinerile/contribuţiile obligatorii către stat din salariile angajaţilor au ajuns să reprezinte aproximativ 43% din câştigul salarial mediu brut, doar circa 57% fiind suma netă ce rămâne salariaţilor.
În contextul dezechilibrelor macroeconomice majore, în special la nivelul deficitului bugetar (estimat de cea mai recentă analiză a agenţiei de rating S&P la nivelul de 7,3% pentru anul 2024), o eventuală majorare de TVA ar înrăutăţi şi mai mult situaţia fiscalităţii excesive a veniturilor din România, întrucât alocarea veniturilor din salarii arată că, după acoperirea cheltuielilor de subzistenţă, cea mai mare parte a veniturilor majorităţii salariaţilor din România se îndreaptă spre consum şi nu spre economisire, din cauza nivelului mic al salariilor din România, mai semnalează reprezentanţii BNS.
„În acest context, pentru ei, Blocul Naţional Sindical cere Guvernului României să găsească soluţii urgente de reducere a fiscalităţii pe muncă”, se mai arată în comunicatul BNS.