- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Sistemul de pensii în schimbare! Ce bani va primi un pensionar cu peste 30 de ani de muncă?

09 Oct, 09:58 • Mălureanu Rebecca
De la 1 septembrie, sistemul de pensii din România a trecut prin schimbări majore cu scopul de a reduce inechitățile. Află mai jos, după cum afirmă noua lege, cum se prezintă modalitatea de calcul a pensiilor.
Sistemul de pensii în schimbare! Ce bani va primi un pensionar cu peste 30 de ani de muncă?

Reglementările din noua lege au introdus modificări în procedeul de calculare al pensiilor. Spre exemplu, seniorii cu stagii de cotizare contributive de peste 25 de ani, au parte de puncte în plus. Legea mai spune că nicio pensie nu va scădea după recalculare, chiar dacă ar trebui să fie mai mică.

Sistemul de pensii a suferit schimbări semnificative de la 1 septembrie

Acestea poartă numele de „puncte de stabilitate”. Fiecare punct de stabilitate valorează 81 de lei și este adăugat la punctajul total. Românii primesc 0,5 puncte pentru fiecare an ce depășește 25-30 de de ani.

Pensionarii care au muncit peste 30-35 de ani primesc 0,75 puncte pentru fiecare an. În același timp, celor care au depășit 35 de ani vechime li se oferă câte un punct pentru fiecare an.

S-au stabilit anumite condiții și pentru pensionarii care au muncit în condiții deosebite sau speciale. Mai exact, aceștia au dreptul să iasă mai devreme la pensie.

Te-ar mai putea interesa și: Schimbare neașteptată la plata pensiilor! La ce să se aștepte pensionarii din octombrie?

Noua lege stabilește acordarea perioadelor suplimentare pentru stagiile de cotizare în condiţii deosebite sau în condiţii speciale. Acestea formeză stagiu de cotizare în condiții normale.

Modalitatea este în felul următor. Se acordă 4 luni fiecărui an lucrat în condiţii deosebite de muncă sau 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă.

Sistemul de pensii e schimbă.
Sistemul de pensii e schimbă.

Formula de calcul a pensiei ia în vedere aceste două elemente

Noua lege a pensiilor, aplicată de la 1 septembrie 2024, stabilește că formula de calcul a pensiei ține cont de două componente, VPR şi numărul total de puncte. VPR reprezintă valoarea punctului de referinţă.

Valoarea punctului de referinţă este căpătată prin împărțirea VPP la numărul minim de ani de contributivitate, respectiv 25. VPP reprezintă valoare punctului de pensie.

Totalitatea numărului de puncte se obține prin numărul de puncte de contributivitate, împreună cu punctele de stabilitate și punctele asimilate sau necontributive.

Tot așa, punctul de contributivitate anual este suma punctelor de contributivitate lunare împărțită la 12.

Punctajul lunar de contributivitate se va calcula prin împărțirea venitului brut lunar realizat la câștigul salarial mediu brut pe țară în luna respectivă.

În momentul de față, un pensionar cu vechime de 31 de ani primește 3,25 puncte de stabilitate în plus la pensie, adică 263 de lei.

Citește și: Pensionarii scapă de stres! Banii necuveniți din recalcularea pensiilor nu mai trebuie returnați!