Ştefan Mandachi a ieşit din industria HoReCa anul acesta după ce a vândut lanţul de restaurante Spartan, operat prin intermediul companiei Strong MND Corporation, iar acum pariază pe educaţie şi urmează să lanseze platforma de e-learning MentorMAG, o investiţie de circa 2 mil. euro.
Întrebat dacă ar fi preşedinte, consilier, omul cu cea mai mare putere în România, care ar fi cele trei măsuri urgente pe care le-ar lua care să ajute la dezvoltarea ţării, Ştefan Mandachi a spus:
„Nu vreau să fiu niciunul dintre oamenii nominalizați mai sus, dar aș sugera unui om cu forță mare de decizie la nivel de stat trei măsuri:
1. Să facă din România o țară antreprenorială în care oamenii de afaceri să fie respectați, pentru că reprezintă coloana vertebrală a economiei;
2. Să reseteze din temelii întregul sistem educațional și să investească masiv ȋn el;
3. Să dea o serie de legi prin care să fie protejate animalele, să nu mai existe niciun câine fără stăpân sau schingiuit fără milă.
România are un culoar favorabil de dezvoltare în toată zona noastră. Avem o șansă la dezvoltare cum n-am avut niciodată. Sprijiniți antreprenorii masiv și investit enorm în infrastructură. Să avem cel mai rapid tren din lume, cele mai performante rețele de transport, un aeroport uriaș în București, cel mai important din Europa, un port mărit de 20 de ori și predictibilitate”, a declarat Ştefan Mandachi.
„Protestul #șîeu nu a avut nicio conotație politică pentru că a fost îndreptat împotriva tuturor celor care conduseseră țara până la acel moment. Fără excepții. Nu mi-a trecut prin minte să fac politică nicio milisecundă. Drept urmare, la cinci ani de la protest, am rămas total în afara acestei lumi. S-a confirmat ceea ce repetam de atunci și am demonstrat că am coloană vertebrală și că mă țin de cuvânt”
„Legat de aeroport, este o mizerie, o rușine și am spus-o răspicat de minim 20 de ori, nu m-a lovit vreo revelație acum. Este singurul aeroport din Europa care, de la aterizare până după pașapoarte și bagaje, nu are nici măcar o singură toaletă sau un pisoar. Eu nu chibițez de pe margine, din contră, eu mă arunc asumat în arenă și scriu, argumentez și nu țin capul plecat când am ceva de spus. Aeroportul este o cârpitură, o improvizație. Pe aici pătrund anual în țară peste două milioane de străini. Aveam vreun singur motiv de mândrie cu această carte de vizită, cu aceste servicii? Arătați-mi unul singur”, spune Mandachi.
Omul de afaceri Ștefan Mandachi a relatat recent o experiență trăită pe aeroportul Otopeni, din București. El explicat faptul că a lăsat mașina în parcarea aeroportului și când a revenit în țară, după 6 zile, a constatat că avea de plătit pentru parcare suma de 2.600 de lei. Afaceristul susține că a plătit suma, dar, colac peste pupăză, a rămas blocat în parcare pentru că nu se deschidea nici bariera.
„Am vândut afacerile din HoReCa. Am făcut 12 ani de zile operațional, dezvoltare și management, am muncit și până la șase dimineața. Acum vreau să mă concentrez pe consultanță de business și pe educație online. Sunt business angel pentru antreprenorii cu potențial, investesc în aplicații online și finanțez gratuit proiectele elevilor și studenților. Nu am afirmat niciodată că mă retrag din afaceri. Sunt făcut să fiu om de afaceri. Doar că mi-am mutat focusul pe ceea ce acum știu să fac cel mai bine: mentorat și leadership.
Citește și: Ștefan Mandachi transformă România! Ce a putut să facă marele afacerist cu doar un container
Am construit cea mai mare rețea de franciză făcută vreodată de la zero în România, în zona de food. Apoi am construit cel mai bine cotat hotel de patru stele din România. Dacă am învățat pe pielea mea cum se construiește o mega afacere de la zero, consider că am abilitatea și capacitatea să-i învăț și pe alți antreprenori cum să își scaleze afacerile, cum să le consolideze și chiar cum să le vândă”, mai spune Mandachi.
Interviul integral, pe romaniatv.net