- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ștefan Mandachi, sfaturi pentru cei care vor să înceapă o afacere: Astăzi poți învăța fără probleme să fii antreprenor. Acum 30 de ani șpaga era legea

27 Jun, 10:36 • Andrei Alina
Ștefan Mandachi (38 de ani) este un om de afaceri din Suceava și a devenit foarte cunoscut în 2019, atunci când a construit din banii săi primul metru de autostradă din Moldova, pentru care a plătit 4.500 de euro. Scopul lui a fost să scoată în evidență incompetența autorităților și nevoia unei infrastructuri performante. Încă de atunci avea afaceri în mai multe domenii, cel mai cunoscut brand dezvoltat de el fiind lanțul de restaurante Spartan.
Ștefan Mandachi, sfaturi pentru cei care vor să înceapă o afacere: Astăzi poți învăța fără probleme să fii antreprenor. Acum 30 de ani șpaga era legea
Ștefan Mandachi a renunțat la afacerea Spartan, dar a intrat în alte domenii de afaceri, inclusiv în producție video sau educație antreprenorială. Într-un interviu pentru Economica.net, Ștefan Mandachi a dezvăluit ce planuri are, câți bani a făcut, ce taxe uriașe a plătit și cât a investit până acum.

„Mai bine m-ați întreba câte zeci de milioane am plătit taxe și impozite la stat. La nivel de grup și lanț, de-a lungul a 12 ani, am generat cifre de afaceri de peste 230 de milioane de euro, cu marje bune și profituri foarte mari”, declară, răspunznd unei întrebări Economica, Ștefan Mandachi. Este unul dintre antreprenorii cu o arie foarte largă de interes, iar ultimii ani au adus chiar o și mai mare extindere din acest punct de vedere. Spune că este interesat mai ales de zona de educație antreprenorială și că i-au treut prin mână deja mii de oameni. În continuare, un interviu cu fondatorul Spartan.

Citește și: Secretul pentru a deveni un antreprenor de succes. Ștefan Mandachi: „Visul meu este ca România să ajungă un El Dorado al antreprenorilor”

 

Economica: Cum se prezintă antreprenoriatul în România?

Ștefan Mandachi: Raportat la perioadele anterioare, antreprenoriatul din România e pe val. Am înțeles asta după ce am interacționat, în ultimii cinci ani, cu peste 1.000 de antreprenori. În prezent, 300 de antreprenori beneficiază de consultanță, de două ori pe săptămână, în cadrul programelor mele de mentorat pentru oamenii de afaceri. Sunt uimit de capacitatea uriașă și de potențialul extraordinar al acestor antreprenori. În plus, diminuarea corupției îi ajută enorm pe cei corecți.

Acum 30 de ani, șpaga era legea, oamenii de afaceri cotizau la Garda Financiară și la toate organele de control. Era un sistem putred, o boală generală la nivel economic și o frică, o neîncredere a mediului privat. Era o abordare toxică.

Economica: ⁠Câți bani ați investit până acum în afaceri și ce venituri ați acumulat din antreprenoriat?

Mai bine m-ați întreba câte zeci de milioane am plătit taxe și impozite la stat. La nivel de grup și lanț, de-a lungul a 12 ani, am generat cifre de afaceri de peste 230 de milioane de euro, cu marje bune și profituri foarte mari. Am fost mereu fruntași în topul firmelor din România, dar niciodată nu am agonisit cash sau rezerve. Nu am făcut cheltuieli de fițe și am reinvestit absolut toți banii în afaceri și în propria mea educație financiară. Cifrele sunt cel mai cinstit predicator. Tot profitul îl reinvestesc în business, în fiecare an. Asta e o regulă de peste 10 ani. Dețin un hotel de patru stele care valorează peste 16 milioane de euro, proprietăți imobiliare foarte bine plasate și am investit în restaurante și francize spre 10 milioane de euro.

Economica: ⁠Ce planuri aveți cu firma de producţie video California Holding, pe care ați cumparat-o? Și de ce această decizie?

Momentan, am vândut din afacerile clasice și mă concentrez pe programe de educație antreprenorială. Mă motivează să lucrez cu antreprenori, să-i învăț și să-i susțin. Am fondat Bizz Accelerator, un program de mentorat fenomenal, care a inspirat și educat sute de antreprenori. E o nevoie uriașă de modele în România. Toate cursurile noastre, toate întâlnirile și toată materia se predă online, pe zoom, live, ulterior materia fiind postată pe platforma proprie, ca să fie revăzută. Având în vedere că toată activitatea depinde de producția video, e nevoie de o companie de profil. Producem sute de ore de materiale video pe lună, podcast-uri educaționale pentru elevi, studenți, live-uri, webinarii și masterclass-uri pentru oamenii de afaceri. Aveam nevoie în portofoliu de o companie de producție video, ca o resursă vitală pentru crearea de content educațional, inspirațional și motivațional.

 

Economica: ⁠Aveți și alte achiziții planificate? In ce zone vă uitați sau v-ați uita dacă ar fi să mai investiți?

Sunt interesat să investesc în proiecte educaționale originale sau în aplicații de business. Dețin platforma Bizz Accelerator și vreau să o dezvolt în următorii trei ani, până la maximul ei potențial. Nu mă interesează să cumpăr afaceri din HoReCa sau din industrii clasice. În schimb, mă interesează să finanțez sau să cumpăr aplicații ingenioase, despre educație, de preferință cu AI. Dar mai mult decât afacerile, sunt cel mai interesat de managementul acestora. Pentru a coopta în echipă un manager de top sunt dispus să cumpăr și afaceri de care nu sunt deloc interesat. Sunt dispus să întind covorul roșu oricărui manager dispus să lucreze cu mine, să investească, alături de mine, timp și o parte din bani. Am nevoie de manageri, de elită, mult mai mult decât de alte afaceri. Execuția e de zece ori mai importantă decât ideea. Nu mă impresionează ideile, mă impresionează managerii din spate.

 

Economica: ⁠Leadership-ul se poate învăța sau e nevoie de aptitudini native sau de educație timpurie?

Leadershipul se poate învăța, fără nicio problemă. Depinde de mediul în care acţionezi şi te dezvolţi. Depinde de mentorii pe care îi ai. Lucrez cu 300 de antreprenori, de două ori pe săptămână, în Bizz Accelerator, împreună cu Iancu Guda și alți 10 traineri profesioniști. Este incredibil ce energie îți dă o comunitate de oameni cu sete de educație. Când există un scop comun, anturajul te transformă. Leadershipul se învață de la mentori și de la coechipieri. Leadership înseamnă echipă, repetiție, eșec, muncă. Ești un lider adevărat atunci când oamenii te urmează, fără să te încordezi ca ei să te urmeze. Sunt mai optimist ca niciodată cu privire la mediul antreprenorial românesc și cred cu ferminate că dacă investim mai mult în educația financiară a copiilor, a elevilor și a antreprenorilor, vom ajunge departe. Nu suntem cu nimic mai prejos față de ceilalți.